Skip to main content

Dit is in mijn ogen één van de beste boeken over geld

By 18 maart 2022Boeken
geldboek

De meeste boeken over geld maken me wat onzeker. Als freelance schrijver heb ik geen vaste werkgever. Daardoor heb ik relatief weinig pensioen opgebouwd. En ik durf mijn spaargeld eigenlijk niet te beleggen, omdat ik bang ben dat het veel minder waard wordt.

Dat gaat dwars tegen alle adviezen in die voorbij komen in boeken over geld. Maar toen ik afgelopen week The Psychology of Money (vertaald als: De psychologie van geld) van Morgan Housel las, gebeurde er iets geks. 

Ik voelde me opeens een stuk beter over mijn eigen beslissingen. Ik kreeg zelfs zin om me een middagje in mijn financiële situatie te verdiepen. Maar bovenal smulde ik van de anekdotes die in het boek voorbij komen. Zo begint Housel één hoofdstuk in The Psychology of Money met een horrorverhaal over een tandartsbezoek. 

Een boek over geld – met tandartshorror

Clarence Hughes ging in 1931 naar de tandarts. Hij had last van een heftige, uitstralende pijn in zijn mond. Zijn tandarts bracht hem onder narcose om zijn gebit te behandelen en de pijn te verlichten. Toen Clarence een paar uur later wakker werd, waren er 16 tanden uit zijn mond getrokken. Ook had de tandarts zijn amandelen verwijderd. (…) Een week later overleed Clarence aan de gevolgen van zijn behandeling.  

Uiteindelijk klaagde de vrouw van Clarence Hughes de tandarts aan. Niet omdat de procedure zo rampzalig verliep, maar omdat Clarence nooit akkoord was gegaan met de behandeling. Op zich was dat niet gek. Medici bepaalden in de jaren dertig nog wat goed was voor hun patiënten. Pas nadat de vrouw van van Clarence de rechtszaak won, kregen patiënten meer inspraak. 

Waarom dit verhaal in een boek over geld?

Volgens Morgan Housel worden mensen die om financieel advies vragen, vaak op dezelfde manier behandeld als Clarence Hughes. Ze krijgen een ‘algemene behandeling’ zonder dat er wordt gekeken naar wat goed is voor het individu. Housel leert je in zijn boek om met geld om te gaan op een meer eigenzinnige manier die past bij jouw persoonlijkheid en situatie.

Misvattingen in boeken over geld

In The Psychology of Money maakt hij korte metten met populaire financiële adviezen uit bekende boeken over geld. Zo is het volgens hem lang niet voor iedereen een goed idee om zo veel mogelijk spaargeld op de beurs te stallen en een hoog rendement na te jagen.

Sterker nog: Housel – zelf financieel deskundige – heeft veel van zijn spaargeld tegen 0 procent rente op een bankrekening staan. Ook heeft hij zijn hypotheek volledig afgelost, terwijl hij nauwelijks rente betaalde op die lening. In het boek legt uit uit waarom.

Dit zijn in mijn ogen de belangrijkste adviezen uit het boek The Psychology of Money

1 – Slaap is belangrijker dan geld 

Kijk bij financiële beslissingen niet alleen wat het je oplevert, maar ook naar je karakter. In vrijwel alle boeken over geld krijg je het advies om je spaargeld zo veel mogelijk te laten groeien door beleggingen.

Maar geld op een beleggingsrekening kan zomaar tien procent dalen in een recessie. Wat doe jij dan? Blijf je rustig afwachten tot de crisis voorbij is? Of ga je dwangmatig de koers checken en slaap je slechter?

Volgens Housel is de vraag ‘helpt dit mij om goed te slapen?’ veruit de beste leidraad bij het financiële beslissingen. Zelf heb ik na het lezen van The Psychology of Money wat spaargeld van een beleggingsrekening afgehaald. Financieel gezien misschien niet slim, maar ik voel me er prettig bij dat ik het in noodgevallen meteen kan opnemen.

2 – Andermans adviezen zijn vaak niet op jou van toepassing

Iedereen heeft zijn eigen doel met geld. Mensen die zo veel mogelijk rendement op hun geld willen, zullen je bijvoorbeeld adviseren om nooit je hypotheek af te lossen. De rente is namelijk laag en je loopt belastingaftrek mis.

Maar volgens Housel is dat advies niet voor iedereen geschikt. Als een gevoel van onafhankelijkheid jouw grote financiële doel is, kan het juist heel slim zijn om je hypotheek af te lossen. 

Zelf heb ik inmiddels een flink deel van mijn huis afbetaald. Rationeel gezien dom, want ik krijg nu minder geld terug van de belasting. Maar het voelt geweldig dat de bank straks niks meer te zeggen heeft over mijn huis – wat er ook gebeurt.

3 – De hoogste vorm van rendement is controle over je tijd 

Als je veel geld op je spaarrekening hebt staan, is dat financieel gezien niet slim. Je krijgt er geen rendement op. Maar het geeft je wel veel vrijheid en zelfbeschikking. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om een tijdje te stoppen met werken – ook als de economie instort en de beurzen dramatisch dalen. Housel noemt dit ‘de hoogste vorm van rendement op je geld’. 

Zelf ervaar ik dit ook zo. Toen ik een paar jaar geleden overspannen raakte, stopte ik een paar maanden met al mijn schrijfklussen. Dat kon ik alleen maar doen, omdat ik genoeg geld op een spaarrekening had staan. Ik deed een tijd alleen wat ik leuk vond en begon dit blog, Schrijfvis.

The Psychology of Money of De psychologie van geld is één van de beste boeken over geld die ik de laatste jaren las, en er staan veel meer inzichten in dan deze drie. Je kunt het boek hieronder bestellen in het Nederlands of Engels.

Lees ook:
Dit zijn de beste boeken over schrijven
Wat is een berenmarkt op de beurs?
Zo verdien je geld met schrijven

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply