Skip to main content

Waarom het spel ‘weerwolven’ pas echt populair werd toen een schrijver het overkoepelende verhaal veranderde

By januari 10th, 2022Storytelling
weerwolven-spel

Dit artikel gaat over mijn vakantie, de maffia, het gezelschapspel ‘weerwolven’ en een slim staaltje storytelling.  

Een vrouw kruipt op handen en voeten naar mijn goede vriend Rogier, die gehurkt op een kussentje zit. Ze gaat pal voor hem zitten. ‘Kijk me in mijn ogen’, roept ze. ‘Ben je wie je zegt dat je bent?’ “Ja Kiki, je kunt me vertrouwen”, zegt Rogier.
De vrouw haalt opgelucht adem.
Maar een paar minuten later draait Rogier een kaartje om dat voor hem op de grond ligt. 
Kiki staart er ongelovig naar. “Vuile verrader”. Met haar hand slaat ze hard op de grond. Dan begint ze ongecontroleerd te gillen. 

In de week na kerst speelde ik met 15 man een van de populairste psychologisch gezelschapsspellen van dit moment. Het werd al in de jaren tachtig bedacht door een Russische psycholoog. Hij noemde het in eerste instantie Maffia. Maar spel werd pas echt populair toen een bekende verhalenverteller zich ermee ging bemoeien.   

De spelregels van het moordspel

De spelregels zijn simpel. Alle deelnemers krijgen in het begin een kaartje dat ze alleen zelf mogen bekijken. Daarop staat in welk team ze zitten: bij de burgers, of bij de maffia. 

Tijdens het spel wisselen dag en nacht elkaar af. ‘s Nachts moeten alle spelers hun ogen sluiten. Na een paar seconden geeft de spelleider de maffialeden het teken dat zij hun ogen mogen openen. Zij wijzen vervolgens een burger aan die ze willen vermoorden. 

Overdag heeft iedereen de ogen open. Dan discussiëren de overgebleven deelnemers over de vraag: wie zijn de maffialeden? De dag eindigt met een stemming waarbij de meest verdachte deelnemer wordt geëxecuteerd – voor hem of haar stopt het spel. 

Het spel is pas afgelopen als het laatste maffialid is ontmaskerd, of als er alleen nog maffialeden over zijn. 

Een plotwending in de geschiedenis van het spel

Maffia werd in de jaren negentig al veel gespeeld in Rusland. Maar het spel explodeerde pas echt toen de Amerikaanse schrijver Andrew Plotkin een nieuwe versie uitbracht, waarin hij het overkoepelende verhaal veranderde.  

In een interview met het tijdschrift Wired zegt Plotkin:

“Ik vond de regels van het spel briljant, maar het thema – de maffia – voelde voor mij een beetje willekeurig aan.  De maffia speelt in de meeste culturen maar een kleine rol, in veel landen bestaat helemaal geen maffia. Ik wilde een meer herkenbaar thema bedenken dat beter past bij verborgen vijanden, die er overdag normaal uitzien maar ś nachts beginnen te moorden. 

Uiteindelijk vond hij inspiratie in een mythisch wezen uit een volksverhaal.  Plotkin bedacht een nieuwe versie van het spel waarin de geheime moordenaars niet meer bij een criminele organisatie zitten.

In plaats daarvan verbergen ze behaarde lichamen onder hun kleding en scherpe tanden in hun mond. ‘s Nachts krijgen een onbedwingbare dorst naar mensenbloed. De slechteriken zijn weerwolven. Iedereen heeft wel eens gehoord van deze bloeddorstige wezens uit oude volksverhalen.

Of je nu opgroeit op de steppes van Kazachstan, in New York, of in Tietjerksteradeel, iedereen weet wat een weerwolf is. 

Met het nieuwe verhaal kreeg het spel veel meer aantrekkingskracht op mensen. Na Plotkins’ aanpassing verspreidde Weerwolven van Wakkerdam (dat is de Nederlandse titel) zich als een besmettelijk virus over de wereld. Het wordt nu overal gespeeld: van studentencampussen in Rusland tot in de directiekamers van bedrijven in Amerika en in hostels in Azië. Weerwolven werd onlangs zelfs uitgeroepen tot een van de 50 populairste gezelschapspellen ter wereld. 

Wat je kunt leren van het verhaal in weerwolven

Dat het spel na de toevoeging van het weerwolven-sausje zo populair werd, is natuurlijk geen toeval. Als je iets verpakt in een goed verhaal, voelen mensen zich daar meer toe aangetrokken. Dat geldt niet alleen voor een gezelschapsspel, maar ook voor de teksten op je website of de informatie in een artikel dat je schrijft. 

Een tekst gaat veel meer leven als je wordt meegenomen in een verhaal met intrigerende personages en gebeurtenissen – weerwolven en moorden bijvoorbeeld. In mijn cursus Storytelling leer je hoe je ook van jouw teksten een verhaal maakt, waarmee je het bloed van lezers sneller laat stromen.   

Zelf ben ik verzot op weerwolven. Ik speelde het  in de kerstvakantie met een groep mensen in de Belgische Ardennen. Rogier was uiteindelijk de weerwolf. Hij doodde in zijn eentje meer dan tien mensen. Ik sprong daarna meteen op om het spel nog eens te spelen. Ik wilde een weerwolf zijn.

Dit is het spel:

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply