Skip to main content

Dit is mijn favoriete spookverhaal – en met deze 3 tips schrijf je er zelf ééntje

By juni 8th, 2022Boek schrijven

Laatst deelde ik mijn favoriete spookverhaal op Twitter. Op deze ‘horror-tweet’ kreeg ik voor mijn doen buitengewoon veel reacties. Het riep bij mij de vraag op: hoe kun je zelf een spannend verhaal schrijven?

De meeste van mijn tweets worden door 500 tot 1000 mensen gelezen. Dit spookverhaal werd zo veel gedeeld en geliket dat het 20.000 Twitteraars bereikte.

Voor de goede orde: ik heb dit verhaal niet zelf bedacht. Was dat maar zo. De gelikte hand is een populaire urban legend, oftewel een broodje aap. Het wordt al jarenlang doorverteld. (Lees hier de beste broodje-aap-verhalen)

Misschien heb je dit spannende verhaal wel eens gehoord bij een kampvuur of op een slaapfeestje. In sommige versie vindt het meisje de volgende ochtend niet alleen een dode hond in de badkuip, maar ook een met bloed geschreven tekst op de muur. Soms is ook de manier waarop de hond aan zijn einde komt net iets gruwelijker.

Hieronder een iets uitgebreidere variant van het verhaal dan de Twitter-versie:

Spannend verhaal schrijven? – focus je op details

Een jong meisje is alleen thuis en kan niet slapen. Ze hoort een druppelend geluid uit de badkamer komen, en een vreemd gepiep. Ze zoekt bescherming bij haar hond die meestal onder haar bed slaapt. Bibberend steekt haar hand uit bed en al snel voelt ze de geruststellende tong van haar hond, die haar hand lik.

De volgende ochtend raapt ze al haar moed bij elkaar en loopt toch naar de badkamer. Wat ze daar ziet, kan ze eerst niet geloven. In het douchehok hangt haar hond, dood. Er druppelt bloed uit het lichaam van het dier in de douchebak. Op de witte tegels van de muur is met rode bloedletters een tekst geschreven: ‘mensen kunnen ook likken, wist je dat?’

Waarom slaat dit verhaal zo aan? Ik geloof dat je veel kunt leren over schrijven door te kijken hoe andere auteurs spanning opbouwen. En dus verdiepte ik me in de herkomst van deze urban legend, die uitblinkt door het gebruik van suggestie.

Zelf een spannend verhaal schrijven? Leer van M.R. James

De ontknoping van ‘De gelikte hand’ is losjes gebaseerd op een scene uit een kort verhaal van de Amerikaanse schrijver M.R. James (1842 – 1936). 

In Het dagboek van de heer Poynter leest een man een oud manuscript over de dood van een jonge student die geobsedeerd was door zijn eigen haar. Als de man tijdens het lezen in slaap dommelt, aait hij zijn hond die onder zijn stoel zit, denkt hij. Totdat hij zich realiseert dat zijn hond in de huiskamer is achtergebleven. Als hij onder zijn stoel kijkt, ziet hij een menselijke gedaante met bijzonder veel haar. Dat verrassingseffect met een hond die geen hond blijkt te zijn, is ook waar De gelikte hand op drijft

M.R. James was één van de meest productieve horrorschrijvers van zijn tijd. Hij publiceerde een groot aantal bundels met spannende verhalen. En veel van die gruwelijke verhalen gaan nu rond als urban legends. In één van zijn bundels publiceerde hij ook een voorwoord met enkele handvatten voor mensen die zelf een goed spookverhaal willen schrijven. 

Spannend verhaal schrijven – 3 regels voor een goed griezelverhaal

Dit zijn 3 handvatten van M.R. James, afkomstig uit het voorwoord van de bundel Ghosts and Marvels.

1 – Gebruik een herkenbare hoofdpersoon in een alledaagse omgeving, bijvoorbeeld iemand in een slaapkamer die een geluid hoort. 

2 – Geef het spook eerst een alledaagse verschijning (bijvoorbeeld onschuldig getik uit een andere kamer, een likkende hondentong, of een druppende kraan)

3 – Vertel de ontknoping niet expliciet, maar gebruik suggestie. Laat de lezer zélf de conclusie trekken (de hond is dood, dus wie of wat likte dan haar hand?) 

Zelf vat MR James zijn adviezen voor een goed spookverhaal als volgt samen:  

‘Introduceer eerst de hoofdpersonen op een rustige manier; laat zien welke gewoontes ze hebben in het dagelijks leven, zonder duistere voortekenen, laat ze tevreden zijn met hun omgeving. Laat het dreigende onheil in die rustige omgeving de kop opsteken, eerst nog onopvallend, maar dan steeds vasthoudender, totdat het alle aandacht opeist.’  

Een goed voorbeeld van de suggestieve stijl van MR James komt uit het verhaal ‘Fluit maar en ik kom’. Daarin overnacht een man alleen in een hotelkamer met twee bedden. Als hij aan het ontbijt zit, komt er een kamermeisje naar hem toe. Ze vraagt hem waarom het bed naast hem ook beslapen is. De man denk: dat kan niet, want ik slaap hier toch alleen?

Het is het startsein voor een bovennatuurlijke wending: de man ontdekt dat hij wordt achtervolgd door een geest. 

Geïnspireerd? Laat hieronder je eigen spookverhaal achter. Of stuur het naar me via Twitter. Wil je meer leren over spanning opbouwen in zakelijke teksten en artikelen? Volg dan mijn cursus Kort verhaal schrijven – ontgrendel je verbeelding

Bekijk de cursus Schrijf een kort verhaal - ontgrendel je verbeelding

Lees ook:
– Deze verhalenprofessor deelt de beste broodje-aap-verhalen

Sciencefiction schrijven? Met deze techniek trek je de lezer in een andere wereld
Dit is het verschil tussen een mythe, een sage en een sprookje

Dit is de beste bundel met spookverhalen van M.R. James:

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

One Comment

  • Jordy schreef:

    Na een lange dag op kantoor kom ik thuis. Het is koud. Ik zie mijn adem. Eerst de kachel aan en dan plof ik op de bank. Van de bijzettafel pak ik mijn afstandsbediening, die ik altijd op dezelfde plek neerleg. Ik raak hem anders altijd kwijt. Gedachteloos zap ik de kanalen af en dommel langzaam weg. Plotseling schiet de radio op volle volume aan. Van schrik schiet ik rechtovereind. Ik loop er snel naartoe en zet hem uit. Verward en klaarwakker ga ik terug op de bank zitten. Op tv begint net het journaal. Het gaat slecht met het milieu. De radio schiet weer kei hard aan. Geïrriteerd spring ik op en snel ik naar de radio. Ik wil de stekker er uittrekken en dan zie ik de stekker al los op de grond liggen.

Leave a Reply