Skip to main content

Met deze tegendraadse tips van topdichter Ellen Deckwitz schrijf je een verrassend origineel sinterklaasgedicht

By december 3rd, 2021Geen categorie

Wil je een origineel sinterklaasgedicht schrijven. Bedenk dan eerst: voor professionele dichters is de term sinterklaasgedicht een keiharde belediging.

In het boek Zo word je een geweldige dichter schrijft Ellen Deckwitz over de kritiek die zij en haar vakgenoten krijgen als ze achtereenvolgende zinnen op elkaar laten rijmen met eindrijm.

‘Mensen kunnen je gedicht dan een sinterklaasversje vinden. (…) Als de boodschap lijkt te zijn bepaald door het rijm, verliest het gedicht aan geloofwaardigheid.    

En ze heeft een punt. Eindrijm doet mensen denken aan dit soort rijmpjes. 

Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw
Ik hou heel veel van jou

Of ja – aan een sinterklaasgedicht:

Sint zat te denken 
Wat hij Dennis moest schenken

Origineel sinterklaasgedicht schrijven? Doe minder je best

Maar in hetzelfde boek doet Ellen Deckwitz een simpele techniek uit de doeken, waarmee je een sinterklaasgedicht boven de middelmaat laat uitstijgen. En het mooie is: je hoeft minder je best te doen op je rijm, ongeveer de helft minder om precies te zijn.

Woorden aan het einde van je zinnen hoeven namelijk niet volledig te rijmen om je publiek mee te voeren. Focus je bijvoorbeeld eens alleen op de klinkers. De klanken die dan ontstaan in opeenvolgende zinnen noem je halfrijm. Deckwitz geeft dit voorbeeld in Zo word je een geweldige dichter

Daar stond het kamp
Ik groef mijn voeten in het zand

Kamp en zand rijmen niet volledig, maar door de a-klank hebben ze toch deels dezelfde klant. 

Zou dat ook werken in een Sinterklaasgedicht? Ik stel me voor dat ik een gedicht schrijf voor mezelf. Dan zou ik bijvoorbeeld de spot kunnen drijven met het feit dat mijn veters altijd los zitten bij zaalvoetbal. 

Sint zat te denken
Zou Dennis niet weten
Dat voetbal met losse veters
Werkt voor geen meter 
Is hij zijn strikdiploma vergeten?

Tijdens een sinterklaasviering zou dit soort rijm meteen de aandacht trekken. Want dit rijmt toch niet? Of toch ook weer wel?

Origineel sinterklaasgedicht? Rijm met één letter (beginrijm)

Maar het kan nog makkelijker en speelser. Eén letter is al genoeg voor een rijmklank. Deckwitz schrijft in Zo word je een geweldige dichter:

Er is ook rijm dat draait om de beginklank van het woord, zoals ‘zand’ en ‘zon’ of ‘mannelijke en ‘moe’ en het gros van alle Suske en Wiske-titels. Zulke herhaling vergroten de muzikaliteit van een gedicht. 

Deze zogenoemde beginrijm of alliteratie kan ook een Sinterklaasgedicht dragen, kijk maar hieronder. Ook nu voel je: er rijmt iets, maar niet op de traditionele manier.

Sint zat te denken 
Waarom is Dennis
Zo gericht op het doel
Hij moet iets anders doen
 

Kijken naar zijn veters
Die dansen vrolijk en vrij
Een voorbode voor een val
Zodat er geen doelpunt valt te vieren

Origineel sinterklaasgedicht – durf op te vallen

Natuurlijk halen dit soort sinterklaasrijmpjes het niet bij de gedichten van Ellen Deckwitz en andere professionele dichters. Dat hoeft ook niet. Zie halfrijm of beginrijm als een zeldzame lijst voor een schilderij. Zelfs een simpele houtskooltekening ziet er mooier uit in een bijzondere lijst dan in een dertien-in-dozijn-lijst van plastic.  

Met halfrijm of beginrijm ontstijgt je gedicht de geur van pepernoten en speculaas door de rijmvorm. Je toehoorders zullen even in verwarring zijn, hun oren spitsen en zich afvragen: ‘Is dit wel een Sinterklaasgedicht?’ 

Denk dan als een dichter, en beschouw dat als een compliment. 

Foto bij het artikel: Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands – Ellen Deckwitz bij de literaire avond – Gek van surrealisme in Museum Boijmans van Beuningen

Wil je meer tips om creatiever te denken? Volg dan mijn workshop ideeën-overvloed, waarin je een methode ontdekt om originele onderwerpen voor artikelen en blogs te bedenken.

Bekijk de workshop Ideeën-overvloed

Lees ook:

In het boek Zo word je een geweldige dichter van Ellen Deckwitz vind je nog veel meer tips om een origineel sinterklaasgedicht te schrijven. Bekijk het hieronder.

Luister ook de Schrijfvis-podcast met Diana de Veldt over sinterklaasgedichten schrijven. Zij runt de website eenhelepiet.nl, waar je sinterklaasgedichten kunt bestellen.

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply