Skip to main content

Dit zijn de 9 fijnste schrijfvakanties in Europa

By juli 17th, 2022Boek schrijven
schrijfvakantie

Met een goede schrijfvakantie houd je jezelf een beetje voor de gek. Je schrijft natuurlijk niet per definitie beter als je op een berg in Toscane zit, of wanneer je een schrijfcursus volgt in de stad waar J.K. Rowling haar eerste Harry Potter-boek schreef.

Maar een andere omgeving kan wel iets veranderen in je houding tot het werk dat je nog wilt doen. Als je in Edinburgh zit en hoort dat schrijvers als J.K. Rowling en Neil Gaiman daar tussen de kastelen aan hun boeken werkten, voelen je eigen aanslagen op je toetsenbord toch net iets magischer. Als je op een berg in Toscane vakantie houdt, kunnen de uitgestrekte velden met klaprozen en zonnebloemen je een bepaalde kalmte bezorgen, waardoor je opeens wel de rust vindt om je manuscript af te maken.

Vind de beste schrijfvakantie

Zelf ging ik meerdere malen op schrijfvakantie, en ik ben continu op zoek naar nieuwe schrijfcursussen en schrijfretraites op mooie locaties. In deze blog zet ik de beste schrijfvakanties voor je op een rij. De vakanties in de top 3 van onderstaande lijst heb ik zelf voor je getest.

1 – Schrijfvakantie Edinburgh – in de voetsporen van J.K. Rowling

Voor iedereen die zich wil onderdompelen in de Angelsaksische schrijfcultuur. Wandel tussen de kastelen die JK Rowling inspireerden bij het schrijven van Harry Potter en volg schrijfcolleges in prachtige historische panden van de universiteit. In 2012 was ik zelf deelnemer aan deze drie weken durende zomercursus Creative Writing in Edinburgh. Ik schreef er het laatste hoofdstuk van mijn debuutroman en maakte vrienden uit landen over de hele wereld. De Engelse taal ervoer ik niet als een probleem. Ik deed tijdens de lessen mee aan Engelstalige schrijfoefeningen, zodat de leraren inhoudelijke feedback konden geven. In de middag werkte ik aan mijn eigen manuscript en schreef ik gewoon in het Nederlands.

Bonus: tijdens deze cursus wordt in Edinburgh het Fringe Festival en het International Book Festival gehouden. Je kunt talloze toneelvoorstellingen bezoeken en met medecursisten naar openbare interviews en signeersessies van internationale topschrijvers gaan.

Info en kosten:
De Scottish Universities’ International Summer School wordt elk jaar gehouden in juli en augustus op de campus van de Universiteit van Edinburgh. Creative Writing is veruit het populairste onderdeel. De cursus is niet goedkoop (bijna 2000 pond, wel inclusief onderdak op de campus). De  ervaring is onvergetelijk.

2 – Schrijfvakantie Tallinn – Schrijven met Russische, Engelse en Scandinavische invloeden

Laat je inspireren door een unieke stad die zowel Scandinavisch als Russisch aandoet, volg lessen van een Britse topdocent, maar geniet vooral van langgerekte zomerdagen met medecursisten uit de hele wereld. Ik volgde de zomercursus van de Universiteit van Tallinn in 2016 en schreef er verschillende korte verhalen. Maar ik had vooral veel lol – zo maakte ik na de cursus met enkele klasgenoten een reis naar Rusland.

Info en kosten
De universiteit van Tallinn nodigt ieder jaar een gerenommeerde Britse schrijfdocent uit om een zomercursus van een week te geven. Iedereen die goed tot redelijk Engels spreekt, kan zich hier opgeven voor deze cursus. De kosten zijn laag: 350 euro. Voor minder dan 200 euro boek je ook een (gedeelde) kamer op de campus van de Universiteit. Wil je meer privacy dan kan dat, hotels in Tallinn zijn niet duur.

3 – Schrijfvakantie in Toscane – Rust vinden in een Italiaans familiehuis

Schrijven op een berg in Toscane, met uitzicht op de zee en een verblijf in een prachtig Italiaans familiehuis. Dat vooruitzicht biedt Il Bene. Bij dit vakantieverblijf kun je cursussen volgen met schrijfdocenten, maar je kunt ook kiezen voor een weekje schrijven in alle rust, zonder begeleiding. De gastvrouw is een Nederlandse. Deze zomer ga ik deze schrijfvakantie zelf proberen; ik ga in september een weekje korte verhalen schrijven in en rond het huis.

Info en kosten
Il Bene organiseert schrijfweken met of zonder docent in juni, juli, augustus en september. Het familiehuis is gelegen op de top van een berg aan de Toscaanse kust vlakbij het plaatsje Pietrasanta, dat goed te bereiken is met de trein vanuit Pisa. De website van het vakantieverblijf is wat gedateerd, maar via e-mail of het contactformulier leg je gemakkelijk contact met de gastvrouw. De kosten van een schrijfcursus bij Il Bene liggen rond de 500 euro. Vluchten naar Pisa met Ryanair vanuit Eindhoven zijn over het algemeen erg goedkoop, als je geluk hebt betaal je slechts 60 euro voor een retourvlucht.

Meer schrijfvakanties

4- Schrijfvakantie met een thrillerauteur
Thrillerauteur Marelle Boersma organiseert in april, mei en september schrijfvakanties in Frankrijk en Italië. Je overnacht in een B&B, volgt workshops en hebt ook tijd om zelf te schrijven. Alle maaltijden worden verzorgd, net als je transfer van en naar het vliegveld. De vakanties kosten rond de 1000 euro. Meer info op de website van Marelle Boersma.

5- Schrijfvakantie in Frankrijk met individuele begeleiding
Zoek je individuele begeleiding, dan is een schrijfvakantie in de boskrijke omgeving van Milonga (Noord-Frankrijk) waarschijnlijk een goede keuze. Schrijfster Inge de Bie organiseert hier drie-, vijf- of zevendaagse schrijfretraites. Je hebt tijd om te werken aan het manuscript van een boek of een kort verhaal. Loop je vast? Dan kun je een beroep doen op de expertise van De Bie. Er zijn geen workshops. De cursus kost tussen de 400 en 800 euro, afhankelijk van het aantal dagen dat je boekt. Meer info vind je op de website van Inge de Bie.

6 – Schrijven in Frankrijk met de schrijversvakschool
De Schrijversvakschool organiseert ieder jaar een schrijfweek in het grootste huis in het kleinste stadje van Frankrijk. Er is ook een voorbereidingsbijeenkomst in Amsterdam. Je kunt er met de trein naar toe (de organisatie haalt je op). Deze staat nog op mijn lijstje…

Ja in Nederland blijven kan ook..

7 – Schrijfcursus in Turkije met luiertijd
Schrijven, denken, luieren en lezen. Dat zijn de ingrediënten bij de schrijfvakanties in Emel Pension aan de Turkse zuidkust. In het voorjaar en najaar worden er cursussen (scenario schrijven en creatief schrijven voor beginners) gegeven door Nederlandse auteurs. Er zijn workshops, maar er is ook voldoende tijd om zelf te schrijven of de omgeving te verkennen. De kosten: 575 euro exclusief vlucht. Meer info op de website van Emel Pension

8 – Schrijfretraite op Texel in sfeervolle kamers
Je hoeft natuurlijk niet ver weg om tot rust te komen en te schrijven. Via Schrijfretraite.nl kun je schrijfvakanties boeken in Groningen en op Terschelling. Je verblijft in sfeervolle hotels en krijgt lessen van ervaren schrijfcoaches. De kamers in de hotels zijn vernoemd naar bekende boeken. De prijzen liggen rond de 1000 euro.

9 – Levensverhaal schrijven in Spanje
Wil je je levensverhaal op papier zetten, maar komt er steeds niet van? Schrijfster en coach Brenda van Es helpt je tijdens geheel verzorgde schrijfweken in Spanje om een begin te maken. Ook helpt ze je structuur aan te brengen in je persoonlijke geschiedenis. De kosten van deze schrijfvakantie liggen tussen de 900 en 1300 euro (gebaseerd op verblijf in een tweepersoonskamer). Meer info op de Brenda’s website, met de intrigerende titel 100 jaar na vandaag.

Lees ook: dit zijn mijn 11 favoriete vakantieboeken per genre (ze pakken je binnen 5 pagina’s)

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Lees ook:

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

7 Comments

Leave a Reply