Skip to main content

Hoe de auteur van Omdenken moest ‘omdenken’ om een boek te schrijven

By december 8th, 2021Schrijftips algemeen
gunster

Het boek Omdenken van schrijver Berthold Gunster staat al meer dan 250 weken in de lijst van best verkochte boeken, de bestseller 60. Dat is een record. hoe kreeg hij dit voor elkaar?

Dat lees of kijk je in deze aflevering van schrijfrituelen, een rubriek waarin je alles over de werkwijze van bekende schrijvers te weten komt. Kijk het onderstaande filmje in één minuut (en kom erachter welk probleem ik gemeen heb met Berthold Gunster). Of lees de uitgebreide versie van schrijfrituelen onder het filmpje. 

Hoe schrijft de schrijver van Omdenken?

Berthold Gunster had geen idee wat het schrijven van een boek inhield toen hij in 2003 begon aan Omdenken. Hij had een trainingsbureau en wilde eigenlijk een scheurkalender laten maken. Maar een uitgever praatte dat uit zijn hoofd, en haalde hem over een boek te schrijven. 

In een interview met Managementboek vertelt Gunster:

We spraken een deadline af en ik informeerde hoeveel woorden eigenlijk nodig zijn voor een boek. Ik had op dat moment nog geen beeld van hoeveel tachtigduizend woorden eigenlijk zijn. Schrijven vond ik leuk en kon ik ook, maar een boek… dat is veel, dat is toch wat anders.’

Bij nader inzien vond Gunster 80.000 woorden toch té veel. Hij besloot ‘om te denken’. Waarom zou zijn boek even lang moeten zijn als alle andere? Omdenken is uiteindelijk 65 pagina’s dun geworden.  

(Lees ook: hoeveel woorden heeft een boek?)

Omdenken met Berthold Gunster: schrijven als anderen slapen 

Om een prettig schrijfritueel te vinden moest Berthold Gunster weer omdenken. In zijn boek Ja: omdenken als levenshouding schrijft hij over een periode waarin hij slecht sliep en elke ochtend om 5 uur wakker was. 

Ik ging dan maar weer in bed liggen. ‘Vijf uur opstaan, dat hoort toch niet?!’ Tegelijkertijd had ik een probleem dat van een totaal andere orde leek te zijn. Ik vond het moeilijk tussen alle drukte van gezin, huishouden en werk door de rust te vinden om te schrijven aan mijn boek. Mijn eerste boek. We hebben het over 2004. Tot ik beide problemen met elkaar combineerde. 

Waarom niet gewoon schrijven als je niet kunt slapen? Het enige wat me weerhield was de gedachte: dat hoort niet, ‘s nachts hoor je te slapen. Dus besloot ik voortaan ‘s nachts te gaan schrijven. ‘s Avonds laat, of ‘s ochtends vroeg. Het mooie is, dit waren per definitie de uren waarin ik ongestoord kon werken. 

Na de eerste versie: op jacht naar uitroeptekens!

Het meest opvallende aan het schrijfproces van Berthold Gunter is de manier waarop hij zijn eerste versie laat beoordelen. Hij vraagt dan uitgebreid om feedback aan proeflezers. Op managementboek.nl vertelt hij hoe het in zijn werk gaat.  

Ik stuur het manuscript naar een stuk of twintig mensen en vraag alleen: waar verveel je je? Waarvan denk je ‘weg met die passage’? Welke stukken vind je goed? En wat vind je vaag? 

Meelezers moeten een uitroepteken zetten bij de stukken die ze goed vinden. En Gunster rust niet voordat elke zin is ‘goedgekeurd’ door zijn meelezers.

Mijn doel is heel simpel: ik wil dat elke alinea alleen maar uitroeptekens van iedereen krijgt. Dus ik blijf herschrijven totdat ik zeker weet dat het lekker en goed leest en dat de inhoudelijke lijn duidelijk is. Dit proces heeft mij erg geholpen om een schrijfstijl te vinden. Zodra ik zelf niet glashelder weet wat ik aan het schrijven ben, krijg ik dat meteen terug in de feedback. Het moet qua helderheid gewoon allemaal een tien zijn.

(Lees ook: waarom een goede eerste versie vol fouten staat)

Berthold Gunster: vind je het echt leuk?

Berthold Gunster heeft inmiddels acht boeken geschreven, maar hij is ook niet bang om soms even niets te doen. Kortom: een boek schrijven moet geen obsessie worden. Op de website Careerwise geeft hij het volgende advies: 

Na twee jaar voelde ik aankomen dat ik moest gaan focussen. De afspraak die ik toen met mezelf gemaakt heb is: ik ga afwachten tot ‘het idee’ zich aan mij openbaart. Dat niets doen was ontzettend beangstigend, maar je moet die ruimte durven creëren om nieuwe mogelijkheden te laten ontstaan. Ik zie veel mensen die stap in hun carrière niet maken. Vaak verruilen we het ene volle leven voor het andere volle leven.’

Zoek, pruts, volg je hart! Doe dingen die je leuk vindt en zie het als een groot spel. Ga niet achter je bureau zitten krabben op je hoofd wat het moet worden. Dat gaat niet gebeuren.’

Dit zijn de bekendste boeken van Berthold Gunster:

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply