Skip to main content

Hoe Xaviera Plooij van het boek Oei, ik groei! een wereldmerk maakte

By november 15th, 2021Boek schrijven

‘De meest briljante zet van mijn vader was dat hij de internationale auteursrechten van Oei, ik groei! nooit heeft verkocht aan een uitgever. Als hij die beslissing niet had genomen, had ik hier niet in mijn mooie kantoorpand gezeten aan het stuur van een internationaal bedrijf.’

Xaviera Plooij bouwde het door haar ouders geschreven boek Oei,ik groei! uit tot een wereldwijd merk met een app, online cursussen en meerdere (luister)boeken. Onder de naam The Wonder Weeks heeft haar bedrijf inmiddels ook de Britse en Amerikaanse oudermarkt veroverd.

Luister de podcast via Spotify Luister de podcast via Apple

In de Schrijfvis-podcast vertelt Xaviera Plooij hoe ze als kind haar ouders het boek zag schrijven, welke trucs ze gebruikte om internationaal door te breken met Oei ik groei, en waarom het poetsen van wc’s één van de sleutels was tot haar succes. Hieronder vind je alvast een voorproefje van het interview.  

Podcast: hoe het boek Oei, ik groei! een wereldmerk werd

Wat herinner je je nog van de tijd dat je ouders oei ik groei schreven? 

Ik ben opgegroeid in een klein huisje in Oudekerk aan de Amstel. In de huiskamer stond een kleine bank. In de hoek stond een bureau: eerst eentje. Maar op een gegeven moment werd daar nog een bureau neergezet. Toen kwam er een faxapparaat bij, en een printer met van die kettingbladen. De woonkamer verdween langzaam onder stapels papier. Het werd een werkkamer. Mijn ouders waren constant bezig met het boek. Ik wist ook wel dat ze aan Oei ik groei werkten, want ik was enigst kind. ‘s Avonds vertelden ze erover bij het eten. 

Wanneer begon het succes van Oei ik groei 

Het was meteen een succes. Twee weken nadat Oei, ik groei! uitkwam, stond het al in de bestseller 60 en volgens mij heeft het boek er een paar jaar in gestaan, daar ben ik nog wel eens jaloers op soms. 

Schrijf je zelf ook boeken 

Ja, ik heb onlangs het boek Oei, ik groei! – Back to you geschreven, over hoe je snel herstelt na een zwangerschap. Daar is in de wetenschap veel over bekend, maar er was nog geen boek met een goed onderbouwd herstelprogramma. 

Maar ik ben een atypische schrijver. Ik schrijf letterlijk in spreektaal. Ik typ ook net zo snel als ik praat.  In mijn eerste versies staan soms zinnen die niet eens af zijn. Mijn teksten staan dan vol met rode kringeltjes van de spellingcontrole. Als de eerste versie af is, gaat het boek nog vier of vijf keer door mijn vingers. Dan pas ga ik kijken of alles er wel goed staat. In de laatste versie is bij wijze van spreken elke zin anders geworden. Voor mij werkt deze methode goed. Het zorgt ervoor dat ik in de flow blijf bij het schrijven van een eerste versie. 

Hoe heb je ervoor gezorgd dat Oei ik groei ook in het buitenland een succes werd? 

De sleutel tot het succes was dat ik de informatie in het boek op verschillende manieren ben gaan aanbieden. De trigger daarvoor kwam onder meer bij mijn eigen kinderen vandaan. Soms nam ik een proefwerk met één van hen door. En dan dacht ik: hé, ik heb ditzelfde hoofdstuk geschiedenis een paar jaar geleden doorgenomen met mijn zoon, maar bij mijn dochter moet ik het echt anders uitleggen. 

Iedereen heeft een favoriete manier om informatie op te nemen. De één luistert graag, de ander leest liever, en weer een ander kijkt filmpjes. En zelfs daarbinnen heb je nog verschillen. Sommige mensen zeggen: vertel mij gewoon wat ik moet doen. Andere mensen, zoals ik, vragen dan: maar waarom? Die mensen willen echt alles weten. 

Daar houd ik nu rekening mee in het bedrijf. Ik ga niet meer van één manier uit om informatie over te dragen, zoals een boek. Ik maak content, en die stel ik dan beschikbaar op zo veel mogelijk mediums.  Er is niet meer alleen een papieren boek, maar ook een luisterboek, een app en er zijn online cursussen. Die app wordt nu ook veel meer verkocht dan het boek.  

Wil je precies weten met welke schrijf- en marketingtrucs Xaviera Plooij het boek Oei, ik groei! uitbouwde tot een wereldmerk, luister dan de volledige podcast.

Luister de podcast via Spotify Luister de podcast via Apple

Beluister ook:

– Podcast: schrijftips van copywriter Aartjan Erkel, die zijn volgers elke dag een verkoopmail stuurt
– Podcast: zo vind je een uitgever voor je boek – met redacteur Lisanne Mathijssen
– Podcast: writersblock? De gerenommeerde schrijfcoach Mireille Geus heeft tips

Bekijk Oei, ik groei! en Back to you van Xaviera Plooij

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply