Skip to main content

Goed voornemen om te bloggen? Laat mij het verpesten

By februari 13th, 2020Bloggen

Je was het al langer van plan. Maar in december, de maand van bezinning, weet je het zeker. Je gaat een blog beginnen op je zakelijke website. Onderwerpen genoeg, want je maakt veel mee in je werk – en je bent er goed in.

Met dat goede voornemen in je hoofd krijgen de feestdagen meer glans. Je verwent jezelf met wat extra luierdagen (en oliebollen). Die heb je verdiend voor al dat werk dat je nog gaat verzetten. Maar in januari verloopt het schrijven van dat eerste blog anders dan je wilde.

De eerste zinnen zijn niet zo briljant als in je gedachten. Je twijfelt over je onderwerp en de toon van je zinnen. Of je bent misschien zelf best tevreden over een artikel, maar als je het deelt op social media klikt niemand erop. Dit had je je niet voorgenomen. Heeft dit eigenlijk wel zin? Je krijgt steeds minder interesse in bloggen.

Als je je hierin ook maar een beetje herkent, laat mij je dan helpen. Ik weet wat je doormaakt.

Eind 2011 nam ik me voor om een roman te schrijven. Ik had al veel ervaring met schrijven (voor onder meer de de Volkskrant en Quest), maar ik had nog nooit een boek geschreven. Toen ik mijn eerste teksten liet zien op een cursus voor schrijvers van een literair agent, kwam ik van een koud kermis thuis. Door zijn tips en adviezen kreeg ik in de gaten dat ik op de verkeerde weg was.

Het was geen kwestie van gaan zitten en briljante zinnen uit mijn vingers laten komen, zoals ik had gefantaseerd bij het bedenken van mijn goede voornemen. Ik moest stukken steeds opnieuw herschrijven, schaven aan personages en wijzigingen aanbrengen in het plot. Op sommige momenten was ik zo gefrustreerd over het langzame proces dat ik mijn laptop uit het raam wilde gooien.

Goed voornemen

Goede voornemens zijn verraderlijk, vooral als het om schrijven gaat. Schrijven doen we namelijk allemaal, bijna elke dag. Daardoor denk je al snel dat je het aardig kunt, dat het vanzelfsprekend is dat je het kunt. Je bent meer gefocust op het resultaat – het droombeeld – dan op de weg er naartoe.

Maar teksten schrijven voor een groot publiek is iets anders dan e-mailen, een berichtje op Facebook componeren voor familie en vrienden, of een verslagje voor je werk afraffelen, net zoals een boek schrijven wat anders is dan een artikel schrijven voor de Volkskrant.

Schrijven is altijd een leerproces dat sneller gaat als je wordt begeleid door mensen die ervaring hebben (ook al wil je soms liever niet horen dat het beter kan).

Na veel oefenen en schaven begon ik uiteindelijk resultaten te zien bij het werken aan mijn boek. De literair agent die me onder zijn hoede had genomen, werd enthousiaster over mijn teksten. Uitgevers begonnen interesse te tonen. En uiteindelijk boden drie gerenommeerde uitgeverijen me een contract aan. In 2013 verscheen mijn roman Savelsbos bij De Bezige Bij/Cargo.

Schrijfadvies nodig?

Jij kunt op dezelfde manier bereiken wat je je hebt voorgenomen. Laat me jou begeleiden bij het schrijven van je blog vanuit mijn ervaring als journalist (Volkskrant, Quest) en blogger (Schrijfvis trekt maandelijks 20.000 bezoekers en heeft een maillijst met 6000 abonnees).

Ik kan je leren hoe je nieuwsgierigheid van lezers wekt en hoe je ze vasthoudt met een duidelijke structuur in je artikelen. Ik zal je uitdagen om je gebruikelijke manier van schrijven los te laten. Om te experimenteren met nieuwe vormen, meer van jezelf te laten zien – meer dan je misschien denkt dat nodig is.

Dat is soms confronterend en oncomfortabel, niet zoals je je had voorgesteld bij het bedenken van dat goede voornemen. Maar na mijn tips ben je wel een stuk verder op weg om veel meer websitebezoekers en klanten te trekken dan je nu doet. Dus laat mij dat droombeeld van je goede voornemen verpesten.

Stop met fantaseren over je blog, en kom eraan werken. Schrijf je in voor mijn Cursus bloggen voor meer klanten.

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Lees ook:

–Blog beginnen? Zo zet je er binnen twintig minuten één op
– Clichés – waarom je ze beter kunt vermijden
– Dit zijn de 22 beste boeken over schrijven
– Dit zijn de 12 leukste cadeaus voor schrijvers

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply