Ik weet hoe de slaapkamer van tekstschrijver Lenneke Manschot eruit ziet. Ze ligt vaak onder een Harry Potter-dekbedovertrek met een print van een uil op haar kussen. Ik weet ook dat ze ervan droomt om miljonair te worden – en dat ze het contact met haar beide ouders heeft verbroken. Soms voelt het alsof ik Lenneke persoonlijk ken, maar tot voor kort had ik haar nog nooit gesproken. Ik las wel regelmatig haar weekoverzicht op haar persoonlijke blog.
(Lees ook: wat is een blog eigenlijk? – En: hoe zet je zelf een persoonlijk blog op in 20 minuten)
Lennekes blog is te lezen op Freelennse.nl, haar zakelijke website. In de weekoverzichten en andere artikelen geeft ze een verslavend inkijkje geven in haar persoonlijke leven.
Interview met Lenneke Manschot: dit kan een persoonlijk blog je opleveren
Waar die teksten over gaan? Ze brengt haar dagen door op een doodnormale manier: in de supermarkt, wandelend met haar hond en op de bank met een boek. Maar ze is ook niet bang om onderwerpen aan te snijden die anderen als privé zouden bestempelen. Juist door die insteek ben ik verslaafd aan haar blog. Ik herken veel in haar persoonlijke verhalen, maar ze maken me ook nieuwsgierig. Waarom deel Lenneke zo veel uit haar privéleven? Wat levert dat haar op? En waar ligt de grens? Een interview met de meest persoonlijke blogger die ik ken.
Zelf denk ik altijd: mijn persoonlijke leven is veel te saai om over te bloggen. Hoe zit dat bij jou?
Lenneke Manschot: Nee, ik vind mijn leven niet saai. Ik vind het heerlijk om een boek te lezen, boodschappen te doen, met mijn hond Vince te wandelen en op de bank te hangen. Het probleem is dat we door social media het idee krijgen dat je elke dag iets bijzonders moet doen: rondrijden in een mooie auto, op vakantie naar een tropisch eiland of naar een feestje. Dat idee wil ik tegengaan door te bloggen over mijn persoonlijke leven. In mijn weekoverzicht deel ik bijvoorbeeld wat ik eet, welke tv-programma’s ik kijk en af en toe iets over mijn werk. En nee, dat is niet superbijzonder. Maar ik wil mensen juist het signaal geven: je bent goed zoals je bent.
Veel mensen zullen zich afvragen: is het slim om veel persoonlijke dingen te delen op een zakelijke website?
Lenneke Manschot: Ik vind van wel. Als je alleen maar over je werk schrijft op een zakelijke website komt dat afstandelijk over. Met een persoonlijk blog laat je zien wie je bent. Als mensen lezen over je dagelijks leven, gaan ze je meer als mens zien, als een bekende zelfs. Ze bouwen een band met je op. Daarnaast schrijf ik in mijn weekoverzichten ook over de schrijfopdrachten waaraan ik werk voor bedrijven. Ik ben ervan overtuigd dat mensen daardoor sneller aan me denken als ze zelf een tekstschrijver nodig hebben.
Je schuwt ook onderwerpen niet die anderen als privé zouden bestempelen…
Lenneke Manschot: Ik heb inderdaad geen moeite met onderwerpen waarop een taboe rust. Zo blog ik graag over geld. Ik deel in sommige artikelen openlijk hoeveel passief inkomen ik verdien met mijn blog, en ik schrijf over mijn droom om miljonair te worden. Ik vind het belangrijk om dit soort lastige onderwerpen bespreekbaar maken. Veel mensen vinden het spannend om over geld te praten. Soms hebben ze er zelfs slechte associaties mee: ze zien veel geld verdienen als iets hebberigs en verkeerd. Voor mij is geld verdienen juist een manier om zelfstandig te zijn en anderen te kunnen helpen.
Maar hoe persoonlijk wil je zijn als blogger?
Ik vind het juist fijn om over zaken te bloggen die anderen als privé zien. Zo schreef ik een paar keer over mijn keuze om het contact met mijn beide ouders te verbreken. Dat doe ik bewust. Er zijn veel mensen die geen prettige relatie met hun ouders hebben en voor deze keuze staan. Maar het is heel moeilijk om hier met anderen over te praten. Door mijn blogs moedig ik mensen aan om er juist wel over te praten. Ik heb er ook een paar fijne contacten aan overgehouden met lezers die in dezelfde situatie zitten.
Maar ik denk dat ieder voor zichzelf de grens bepaalt. In het begin is dat lastig, maar later voel je heel snel aan: dit wil ik wel delen, en dit niet.
Trek je door je persoonlijke blogs meer lezers en klanten?
Ja, dat denk ik wel. Op Instagram heb ik inmiddels een paar duizend volgers. Ook mijn website wordt aardig bezocht. De mooiste bijkomstigheid is misschien wel het passieve inkomen wat ik ermee genereer. Als ik een goed boek heb gelezen, schrijf ik daar vaak een artikel over. Dan plaats ik een zogenoemd affiliate-linkje naar Bol.com. Wanneer mensen daarop klikken en het boek of iets anders aanschaffen, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag, zonder dat de klant er iets extra’s voor betaalt. Per maand leveren die linkjes me al snel een paar tientjes op.
(Lees meer over geld verdienen met bloggen)
Dit klinkt allemaal nu als een vooropgezet plan, maar dat is het natuurlijk niet. Ik vind het oprecht leuk om persoonlijk te zijn op mijn blog en te schrijven over boeken die me inspireren. Als je dit alleen doet voor het geld, werkt het niet. Maar ik zou het iedereen aanraden om op een persoonlijke manier te gaan bloggen. Kijk gewoon wat bij jou past.
Overigens is deze website ook ontstaan doordat ik besloot een persoonlijke blog te beginnen. Schrijfvis zette ik op één avondje op bij Xel Media. Lees hier hoe je zelf een blog begint.
Lees ook:
- Wat is een blog?
- Zo zet je binnen 20 minuten een eigen blog op
- Deze 5 Nederlandse bloggers kunnen leven van hun blog
Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.
Boek schrijven?
Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.
Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?
Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!
Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussenLuister de Schrijfvis-podcast
Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.
Luister de podcast