Skip to main content

Podcast: zo schreef cryptovaluta-kenner Krijn Soeteman een boek in de serie Voor Dummies

By oktober 13th, 2021Boek schrijven

“Als ik iemand wil uitleggen wat cryptovaluta of bitcoins zijn, geef ik altijd dit voorbeeld. Stel: ik geef jou een briefje van 20 euro. Jij hebt het in je hand, en ik niet meer. Dan weet je zeker dat ik het geld niet meer heb. Het briefje is van jou.
In de digitale wereld werkt dat anders. Je kunt daar alles kopiëren. Ik kan bij wijze van spreken 20 euro aan jou geven, maar ook een kopie ervan maken, waardoor ik nog steeds over het geld beschik, ook al geef ik het aan jou. De techniek achter cryptovaluta lost dit op. Door deze technologie kun je erop vertrouwen dat een bitcoin die ik jou geef, ook echt van jou is, en niet meer van mij.’  

Podcast met de schrijver van Cryptovaluta voor dummies

Krijn Soeteman is wetenschapsjournalist en schrijver van het boek Cryptovaluta voor dummies. In de nieuwe Schrijfvis-podcast vertelt wat er komt kijken bij het schrijven van een boek in de serie Voor Dummies. Verder legt hij uit hoe je ingewikkeld onderwerpen aantrekkelijk opschrijft voor leken, wat cryptovaluta zijn, en waarom cryptomunten zoals Bitcoin in de toekomst waarschijnlijk steeds belangrijker worden.

Luister de Schrijfvis-podcast via Spotify of Apple en abonneer je om geen aflevering te missen. Hieronder vind een kort interview met Krijn Soeteman over zijn boek als voorproefje van de aflevering. Je kunt de aflevering ook in de speler hieronder luisteren.

Waarom ben jij gevraagd voor het schrijven van Cryptovaluta voor Dummies? 

Ik blogde al een tijdje over cryptovaluta en blockchain op mijn website. De meeste mensen zijn vooral geïnteresseerd in munten als Bitcoin vanwege de koers. Maar ik was vooral nieuwsgierig naar de techniek. Wat zou je allemaal kunnen doen met cryptomunten en het systeem erachter? Daarnaast verdiepte ik me in vragen als: wat is geld eigenlijk? Daar had ik wat artikelen over geschreven op mijn blog. Toen kreeg ik een berichtje op LinkedIn van de Nederlandse uitgever van de boeken voor Dummies: of ik niet een een boek over cryptovaluta wilde schrijven? 

Zei je meteen ja?

Ik moest er even over nadenken. Een boek schrijven is niet zomaar iets. Iedereen vraagt meteen: hoeveel verdien je ermee? Nou, je moet geen boek gaan schrijven om rijk te worden. Maar ik zag het zelf vooral als een fijne opdracht. Ik denk niet dat ik vanuit mezelf een boek zou zijn gaan schrijven. Dan moet je misschien toch iets zekerder zijn van je zaak. Dit gaf me een boost. Ik dacht: doe het nu maar. 

Hoe leg je een ingewikkeld onderwerp als cryptovaluta uit aan lezers van een boek voor Dummies. 

Je hebt metaforen nodig en voorbeelden die je als gewone mens kunt begrijpen. Maar het is vaak  moeilijk om de juiste metaforen te kiezen. Zo vergelijken sommige schrijvers het adres van een Bitcoin met een rekeningnummer van een bank. Dat klinkt misschien logisch, maar het klopt gewoon echt niet. Een rekening van een bank blijft altijd hetzelfde nummer, terwijl het adres van een Bitcoin verandert. Bij het schrijven moet je dus goed nadenken: klopt deze metafoor, of moet ik toch gewoon dieper op de materie ingaan en het goed uitleggen.

Kun je jouw boek ook met cryptovaluta kopen? 

Ja,als je een boek Cryptovaluta voor dummies schrijft, dan moet je dat ook met digitale munten kunnen kopen, vind ik. Op mijn website kun je boek daarom aanschaffen met Bitcoin en Lightning bitcoin. Die prijs is variabel en afhankelijk van de koers van de munten. In euro’s kost het boek 14,99 euro. 

Bestel het boek Cryptovaluta voor Dummies bij Bol.com of via de website van Krijn Soeteman (als je met bitcoin wil betalen)

Lees ook:
– Podcast: waarom copywriter Aartjan van Erkel zijn volgers iedere werkdag een verkoopmail stuurt
Podcast: hoe Govert Schilling zichzelf opleidde tot de bekendste sterrenkundige van Nederland
Podcast: waarom schrijfster Mensje van Keulen nog steeds onzeker is over haar werk

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply