Skip to main content

Deze mysterieuze steen is miljoenen waard dankzij een slim staaltje storytelling

By februari 4th, 2022Storytelling

Ik ben gefascineerd door een zwarte steen. De diamant weegt 111 gram en is ongeveer zo groot als de muis van een computer. Maar de prijs is een stuk hoger. De steen moet bij een online veiling van veilinghuis Sotheby’s miljoenen opbrengen. 

Niet omdat ie nou zo mooi is, maar omdat er een bijzonder verhaal aan vastzit. En het gekke is: niemand weet of dat verhaal ook echt klopt.

De kern van de aarde

Dit is wat er wordt beweerd: in de steen zit een zeldzame stof, osborniet. Die stof komt ook voor in meteorieten. En dat zou erop kunnen wijzen dat het glimmende ding uit de ruimte komt.

Volgens de eigenaar is de steen miljoenen jaren geleden ontstaan toen een meteoriet met een enorme knal insloeg op aarde. Door de gigantische druk en de hitte bij de inslag, smolt een stuk van de meteoriet samen met stukken rots op aarde. Uit dat deels buitenaardse stuk steen zou de zogenoemde zwarte diamant uiteindelijk zijn geslepen. 

Het is een fantastisch voorbeeld van hoe mensen bereid zijn om grof geld te betalen voor een goed verhaal. Of de bijzondere geschiedenis van de steen ook echt een wetenschappelijke basis heeft, maakt niet eens zoveel uit. Daar zijn namelijk wat twijfels over.

Een raadselachtig verhaal

Sommige geologen vermoeden dat de steen helemaal niet is ontstaan uit buitenaards materiaal, maar in de kern van de aarde. 

En omdat de steen is geslepen als een diamant is het nu bijna onmogelijk om te achterhalen waar het ding precies vandaan komt. Diamantkenner Karin Rentmeester zegt bij de NOS

Ik weet niet onder welke omstandigheden de diamant gevonden is, dus ik kan niet beoordelen of hij ook echt uit de ruimte komt. Wetenschappers zijn het er niet over eens, het is nog geen vaststaand feit.

De eigenaar speelt daar slim op in. Hij heeft zijn zwarte steen de naam ‘The Enigma’ gegeven, oftewel ‘het raadsel’. Waarschijnlijk maakt de mysterieuze afkomst het ding voor veel kopers alleen maar aantrekkelijk. Zij kopen in feite geen diamant, ze kopen het verhaal dat erbij hoort. Het veilinghuis Sotheby’s doet niet moeilijk over de vraag of he verhaal waar is of niet: de zwarte steen wordt in een gelikt filmpje aangeprijsd als een kosmisch wonder.

Wat zijn jouw diamanten?

De kracht van verhalen kun je natuurlijk niet alleen gebruiken als je een zeldzame steen veilt. De informatie op bijvoorbeeld je website of in de nieuwsbrief van je bedrijf wordt ook beter als je het lef hebt om er pakkende anekdotes of persoonlijke verhalen in te stoppen. Dat zijn de ‘diamanten’ van je teksten. In mijn cursus Storytelling in je tekst leer je de belangrijkste technieken om droge informatie te verpakken in verhalen waar je lezer hun vingers bij aflikken.

Zelf ga ik trouwens niet meebieden op de zwarte diamant. Het eerste bod moet hoger zijn dan 300.000 pond. Ik koop liever een ander verhaal, een goed boek bijvoorbeeld.

Mis geen schrijftips…

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Dit is mijn basiscursus: Pakkend Schrijven!

Schrijf je webteksten, rapporten, mailings of notities en heb je het gevoel dat ze aantrekkelijker kunnen? In mijn cursus Pakkend schrijven leer je de basistechnieken waarmee je elke tekst aantrekkelijker maakt. Bekijk nu deze cursus, tijdelijk slechts 79 euro!

Bekijk de cursus Pakkend schrijven

Voor gevorderden: cursus Storytelling in je tekst

Ga een stap verder en leer hoe je van je tekst een onweerstaanbaar verhaal maakt. In deze cursus oefen je met concrete schrijftechnieken die je steeds opnieuw kunt inzetten om je artikelen meer spanning, structuur en verrassing te geven.

Bekijk de cursus Storytelling in je tekst

Creatief schrijven? Ontgrendel je verbeelding

Houd je van creatief schrijven? Volg dan de online videoworkshop Korte verhalen schrijven – ontgrendel je verbeeldingBetaal en begin vandaag nog. Al 250 mensen gingen je voor! Na afloop heb je gegarandeerd een kort verhaal geschreven. Soms is een kort verhaal de eerste stap naar een boek.

Bekijk de cursus Kort verhaal - ontgrendel je verbeelding

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply