Skip to main content

Dit zijn in mijn ogen de 13 beste Stephen King-boeken

By 22 april 2019september 19th, 2022Stephen King
stephen king-boeken

Als je dit blog al wat langer volgt, is het je niet ontgaan dat ik een liefhebber ben van de boeken van Stephen King. In dit blog lees je waarom, en ik zet de 13 beste Stephen King-boeken op een rij.

Toen ik acht jaar was, verloor ik de duim aan mijn rechterhand (lees meer in Over mij). Ik werd er in het begin wat mee gepest op school. Daar had ik het destijds moeilijk mee. Maar het veranderde langzaam toen ik op tienjarige leeftijd de roman Het (ook wel bekend als IT) van Stephen King las.

Ik smokkelde het boek stiekem mee naar mijn kamer, want mijn ouders vonden me nog te jong voor een horrorverhaal. Gek genoeg waren het niet de griezelige scenes die de meeste indruk op me maakten.

De 13 beste boeken van Stephen King op een rij

Het verhaal bleef me vooral bij door de vriendengroep van 10-jarigen die het opneemt tegen een duistere kracht in het stadje Derry. De kinderen hebben allemaal een mankement, de één stottert, de ander heeft astma, weer een ander wordt gepest. Ze zweren elkaar trouw, en komen zelfs twintig jaar later weer bij elkaar om opnieuw te vechten tegen het monster uit hun jeugd.

Na het lezen van het boek ging ik mijn eigen mankement ook als iets magisch zien. De pesterijen raakten me minder.

Veel mensen denken bij de boeken van Stephen King aan bloed, geesten en demonen. Maar zijn verhalen hebben veel meer diepgang. Hoe duister en fantasierijk zijn werk soms ook is, zijn werk zit ook vol met de monsters uit het dagelijks leven waarmee iedereen vecht (van pesterijen tot problemen in de liefde, verslavingen, slapeloosheid en verveling). Niet voor niets wordt hij de Charles Dickens van deze tijd genoemd.

Hieronder zet ik mijn favoriete Stephen King boeken op een rij (hier lees je mijn biografie over Stephen King en bekijk ook even mijn recensies van zijn meest recente boeken: Fairy Tale, Later en Billy Summers

22-11-1963 – Stephen King

Fragment:

Ik zoog het schuim op en stond versteld. De gazeuse was…vol. Een volle, rijke smaak. Ik weet niet hoe ik het beter zou kunnen zeggen. Die wereld van vijftig jaar geleden stonk erger dan ik ooit zou hebben gedacht, maar smaakte veel beter.

 

Waarom is dit een van de beste Stephen King-boeken?

Het is alsof je je zelf een tijdreis in geuren en kleuren beleeft. Hoofdpersoon Jake Epping komt door een ’tijdgat’ terecht in de jaren zestig en probeert de moord op J.F. Kennedy te voorkomen. Minstens zo vermakelijk als de klopjacht op de dader zijn de rijke details waarmee King dit bezoek aan de jaren zestig illustreert: van de smaak van originele gazeuse tot rock ’n roll, de massale angst tijdens de Cubacrisis en de toenmalige opvattingen over seks.

Bestel 22-11-63 tweedehands.

De beproeving (of The Stand) – Stephen King

Fragment:

Op de morgen van de 27stejuni zat Larry Underwood op een bank in Central Park en keek naar de menagerie. Fifth Avenue, achter hem, stond vol auto’s, maar er liep geen motor meer. De eigenaars waren allemaal dood of gevlucht. Verderop aan Fifth was er van de chique winkels niet veel anders over dan rokende puinhopen.

Waarom is dit een van de beste Stephen King-boeken?

Wat gebeurt er met de mensheid als door een dodelijke epidemie 95 procent van de wereldbevolking uitsterft? Het antwoord op die intrigerende vraag krijg je in De Beproeving. In dit maarliefst 1000 pagina’s dikke boek word je onderdompeld in een post-apocalyptische wereld waarin personages langs uitgestorven steden, verlaten snelwegen en leeggeplunderde winkelcentra trekken. Je gaat je afvragen: hoe zou ik zelf handelen in zo’n wereld? Hoe beschaafd zou ik me nog gedragen?

Bestel De Beproeving tweedehands.

Het (of It) – Stephen King

Fragment:

‘De verschrikking die nog minstens achtentwintig jaar zou voortduren – zo er al ooit een einde aan kwam – begon voor zover ik weet of kan nagaan – met een bootje van papier dat door een straatgoot vol regen danste.’

Waarom is dit een van de beste Stephen King-boeken?
Het is alsof je tegelijkertijd een beklemmende nachtmerrie en een realistisch verhaal over de kracht van vriendschap leest. Een jongetje rent achter een door zijn broer gevouwen papieren bootje aan, door de met regen overspoelde straten van zijn woonplaats. Dan lokt iets hem het riool in, en komt hij nooit meer terug. Zijn broer sluit daarna een pact met vier leeftijdsgenoten om de duistere kracht die hiervoor verantwoordelijk is, op te sporen en te vernietigen. Achtentwintig jaar later brengt die belofte hen weer bij elkaar.

Bestel Het tweedehands

Rosie – Stephen King

Fragment:

Maar ze bleef nog een moment langer waar ze was, als een dier dat zo lang in een kooi is gehouden dat het zelfs niet in de vrijheid kan geloven wanneer die wordt aangeboden. Ze deed haar arm naar achteren en raakte de deurknop aan – de deur die toegang gaf tot haar kooi.
‘Niet meer’, fluisterde ze.

Waarom is dit een van de beste Stephen King-boeken?
Dit boek is een zenuwslopend kat-en-muisspel met een spiritueel en kunstzinnig randje. Je kruipt in het hoofd van een vrouw die jarenlang is mishandeld, getreiterd en opgesloten door haar man. Als ze eindelijk voor hem vlucht, put ze kracht uit een fascinerend schilderij.

Bestel Rosie tweedehands

De groene mijl – Stephen King

Fragment:

Ik denk dat de meeste van die mannen pas goed beseften wat er echt ging gebeuren wanneer hun enkels aan het stevige eikenhout van Old Sparky’s poten werd geboeid. Op dat moment drong het tot hen door (je zag het in hun ogen opkomen, een kille ontzetting) dat ze hun benen nooit meer zouden gebruiken. (…) Ze zouden nooit meer over een landweggetje lopen of met een meisje dansen op een feest in een boerenschuur.

 

Waarom is dit een van de beste Stephen King-boeken?

Dit Charles Dickens-achtig sprookje biedt op een onheilspellende manier troost. Door de ogen van een gevangenisbewaarder beleef je de aanloop van een executie op de elektrische stoel. De veroordeelde, John Coffey, is schuldig bevonden aan de moord op twee jonge meisjes. En toch krijg je steeds meer sympathie voor de reusachtige man, die praat als een kind. Er is iets vreemds met hem aan de hand, maar wat? De ontknoping is bijna Bijbels.

Bestel De groene mijl tweedehands

Misery – Stephen King

Fragment:

Met zijn hoofd in de kussens sloeg hij zijn arm voor zijn ogen en trachtte hij zijn woede vast te houden, want die woede gaf hem een moedig gevoel. Een moedig man kon nadenken, een lafbek kon dat niet.

Waarom is dit een van de beste Stephen King-boeken?
Hoe ver kun je gaan als je fan bent van een beroemde popster of schrijver? Dit claustrofobische Stephen King-boek doet je beseffen hoe dicht de verering van bekende personen bij gekte ligt. Een schrijver wordt nadat hij gewond is geraakt bij een auto-ongeluk gekidnapt door zijn grootste fan. De vrouw dwingt hem tot het schrijven van een vervolg op haar favoriete boek. Het verhaal speelt zich bijna volledig af in een bedompte logeerkamer, maar de spanning en de levensechte dialogen houden je aan de pagina’s gekluisterd.

Bestel Misery tweedehands

Het meisje dat hield van Tom Gordon

Fragment:

Op dat gevoelige plekje tussen haar borst en haar maag, dat plekje waar alle zenuwen van haar lichaam samen leken te komen, voelde ze het eerste minieme rillinkje van onbehagen. Had ze niet allang bij de afslag richting North Conway van de Appalachian Trail moeten zijn? (…) Ze luisterde of ze nog stemmen kon horen, maar het bleef doodstil in het bos.

Waarom is dit een van de beste Stephen King-boeken?
Iedereen kent de onheilspellende geluiden en beelden uit een donker bos: geritsel van bladeren, de schaduwen van struiken en takken die langs je armen glijden. Dit a-typische Stephen King-boek speelt in op deze oerangst. Geen bovennatuurlijke gebeurtenissen, maar een simpel verhaal van een meisje dat verdwaalt in een bos, omdat ze boos is weggelopen tijdens een wandeling met haar moeder en broertje. Juist de eenvoud en het realisme maakt deze roman ijzersterk.

Bestel Het meisje dat hield van Tom Gordon tweedehands

De marathon – Stephen King

Fragment:

Toen ging alles vertraagd, alsof de gebeurtenissen zich aanpasten aan het tempo dat Curley liep. De soldaten achterop het zich langzaam voortbewegende halve-rupsvoertuig hieven hun geweren. De menige hield haar adem in, alsof men niet wist dat het zo in zijn werk ging. De marathonlopers deden hetzelfde, alsof ze het evenmin wisten. Ook Garraty hield zijn adem in, maar natuurlijk wist hij het wel, ze wisten het allemaal. Het was heel eenvoudig: Curley zou worden doodgeschoten.

Waarom is dit een van de beste Stephen King-boeken?
Stel je voor: honderd zorgvuldig geselecteerde jongeren nemen deel aan een marathon waarbij de achterblijvers niet langzamer dan zes kilometer per uur mogen lopen. Doen ze dat wel? Dan worden ze neergeschoten. De wedstrijd wordt overal live op tv uitgezonden. Bizarre sciencefiction natuurlijk, maar King beschrijft het in dit dunne boekje zo realistisch dat je soms gaat twijfelen. Is het echt zo ongeloofwaardig dat er ooit een race als deze zal worden georganiseerd?

Bestel De marathon tweedehands.

Carrie – Stephen King

Fragment:

De meisjeslichamen draaiden en strekten zich onder het hete water dat in vlagen op hen neerstriemde; witte stukken zeep werden van hand tot hand gegooid. Carrie stond onaangedaan temidden van hen, als een kikker tussen een zwerm zwanen. Ze was log en bonkig en had pukkels op haar nek, rug en billen. Het volslagen kleurloze haar plakte tegen haar gezicht in doorweekte futloze pieken. Ze stond daar gewoon met licht gebogen hoofd en liet het water op zich neerplenzen en van zich af gutsen. Ze zag eruit als een offerdier, de eeuwige zondebok, het kind dat gelooft dat er moersleutels voor linkshandigen bestaan, het pispaaltje van iedereen, en dat was ze ook.

Waarom is dit een van de beste Stephen King-boeken?
Iedereen heeft vroeger bij een ‘Carrie’ in de klas gezeten, het meisje dat altijd de pineut was. Dit boek beschrijft op hartverscheurende wijze hoe dat voelt voor het slachtoffer. Maar nu neemt de hoofdpersoon wraak op een manier zoals dat alleen kan in een Stephen King-boek. Carrie heeft namelijk een gave, waardoor ze knikkers kan laten dansen, kaarsen kan omgooien en deuren op slot kan draaien.

Bestel Carrie tweedehands

Cujo – Stephen King

Fragment:

Cujo kwispelde even met zijn staart. Hij had de laatste tijd niet zoveel trek in eten, maar als de MAN wilde dat hij at, dan deed hij dat. Daarna kon hij gaan liggen, zoals hij nu had gedaan, en naar het kalmerende praten luisteren. Al met al voelde Cujo zich niet erg lekker. Hij had niet tegen de MAN gegromd omdat het zo heet was, maar gewoon omdat hij zich niet lekker voelde. Eventjes, heel eventjes maar had hij de neiging gehad de MAN te bijten.

Waarom is dit een van de beste Stephen King-boeken?
Een bloedstollend boek dat fenomenaal inspeelt op een veel voorkomende angst: die voor honden. In dit geval kan de hond er zelf niets aan doen. De trouw Sint-bernard Cujo lijdt namelijk aan hondsdolheid. Zonder het zelf te willen heeft het dier het gemunt op het 4-jarige zoontje van zijn baas. Het verhaal is vooral origineel omdat je veel scenes door de ogen van de hond beleeft.

Bestel Cujo tweedehands

Mr. Mercedes trilogie – Stephen King

Fragment:

In gedachten beleef ik steeds weer de bonzende geluiden die ik hoorde toen ik ze raakte en het gekraak en de manier waarop de auto hobbelde toen ik over ze heen reed. Wat vermogen en besturing betreft gaat er volgens mij niets boven een 12-cilinder Mercedes. Toen ik in de krant las dat een van mijn slachtoffers een baby was, was ik in de wolken. Een einde te mogen maken aan zo’n jong leven! (…) Geweldig toch!

Waarom is dit een van de beste Stephen King-boeken? ?
King kan je als geen ander een inkijkje geven in zieke geesten van psychopaten. De klopjacht van de gepensioneerde Bill Hodges op de seriemoordenaar Mr. Mercedes (verspreid over drie afzonderlijk te lezen detective-romans) krijgt daardoor een extra dimensie. De verhalen onderscheiden zich door zwarte humor die soms net over het randje gaat, maar waardoor je op het puntje van je stoel blijft zitten. In het laatste deel gooit King alle remmen los, en gebeurt er weer veel bovennatuurlijks.

Bestel Mr Mercedes tweedehands

Dodelijk dilemma – Stephen King

Fragment:

In de daarop volgende jaren kreeg Johnny van tijd tot tijd ingevingen – hij wist bijvoorbeeld welke plaat op de radio te horen zou zijn nog voordat de DJ die had opgezet, dat soort dingen – maar dit bracht hij nooit in verband met zijn ongeluk op het ijs.

Waarom is dit een van de beste Stephen King-boeken?
Een heerlijk ongecompliceerd ‘wat als?’-verhaal dat ik in één ruk heb uitgelezen. John Smith kan na een auto-ongeluk opeens de toekomst zien van iedereen die hij aanraakt. Als hij een presidentskandidaat ontmoet, ziet hij dat er een wereldwijde catastrofe zal uitbreken als de man wint. Kan hij de toekomst veranderen?

Bestel Dodelijk Dilemma tweedehands.

The Shining – Stephen King

Fragment:

Daar hing de brandslang, een platte slang, tien keer dubbelgebouwen, de rode kraan bevestigd aan de muur. Erboven hing een bijl in een glazen kastje zoals in een museum, met witte woorden op een rode achtergrond: BIJ NOOD GLAS INSLAAN. Danny kon het woord NOOD lezen, maar was niet zeker van de rest. Hij voelde zich ongemakkelijk met dat woord in combinatie met die lange platte slang. (…) Als hij alleen was, liep hij altijd zo snel mogelijk langs de brandslangen. Niet om een bepaalde reden. Het voelde gewoon veiliger.

Waarom is dit een van de beste Stephen King-boeken?
De Shining is vanwege de verfilming door Stanley Kubrick wel het bekendste verhaal van Stephen King. Wie kent niet de scene waarin de hoofdpersoon met een bijl inhakt op de deur van een hotelkamer terwijl hij ‘Here’s Johnny!’ roept. Het boek is subtieler. King laat het verlaten hotel op een magistrale manier tot leven komen door het interieur en de bewoners op een onheilspellende manier te beschrijven. Een mustread voor alle King-fans.

Bestel De Shining tweedehands

Bonustip: Bekijk mijn videorecensie van Stephen King’s boek Later

*Overigens is het verhaal van mijn verloren duim niet zo spannend als een Stephen King-verhaal. Ik werd geopereerd omdat de duim scheef stond, om mijn grip te verbeteren werd mijn wijsvinger op de plek van mijn duim gezet. Lees meer in Over Mij.

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Lees ook:

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

One Comment

  • Miriam Wesselink schreef:

    Leuke lijst! Al die boeken gelezen, alleen Het meisje dat hield van Tom Gordon (nog) niet. Stephen King is ook een van mijn favoriete schrijvers. Al krijgt hij de laatste tijd veel concurrentie van Neal Stephenson; wat vind je van hem?

Leave a Reply