Skip to main content

Waarom Fairy Tale van Stephen King niet voor alle King-Fans geschikt is

By 19 september 2022september 27th, 2022Stephen King
fairy-tale-boek

In zijn nieuwste boek Fairy Tale zet Stephen King je in de eerste hoofdstukken op het verkeerde been. Tenminste, als ik voor mezelf spreek. Na ongeveer honderdvijftig pagina’s kwam er een omslagpunt, waardoor ik op een totaal andere manier naar het boek ging kijken. 

In de video hieronder doe ik als groot King-fan een schokkende bekentenis over het boek. Scroll verder voor mijn geschreven recensie. 

Recensie: Fairy Tale van Stephen King

Als je begint in Fairy Tale, heb je eerst het gevoel dat je een roman leest over een buitengewoon veerkrachtige jongen van 17, Charlie. Hij is op jonge leeftijd zijn moeder verloren. Aan zijn vader heeft hij ook weinig, die is verslaafd aan alcohol. 

Op een dag bidt hij tot god. Hij doet een belofte: als mijn vader geneest van zijn alcoholverslaving, zal ik zo veel mogelijk goede daden doen. 

Je raadt het al: het lukt zijn vader inderdaad om van de drank af te komen. En dan ziet Charlie een paar maanden later bij toeval hoe de hond van een buurman in paniek rond rent, Wat blijkt? Zijn baasje ligt met een gebroken been in zijn verwilderde tuin. Charlie schiet hem te hulp. Maar hij helpt de man niet alleen overeind. Hij denkt terug aan zijn belofte en besluit de man elke dag te gaan helpen bij zijn revalidatie. 

Fairy Tale kabbelt voort, totdat…

Fairy Tale kabbelt in die eerste 150 pagina’s, maar wel op een prettige manier. Met zijn rake, humoristische stijl maakt King voor mij zelfs de meest banale alledaagse gebeurtenissen interessant of grappig. 

Of hij nu beschrijft hoe Charlie de hond van zijn buurman uitlaat. Op de terugweg, heuvelopwaarts, leek ze blij om eens gras te ruiken dat niet van haarzelf was. Of hoe Charlie haar drollen opruimt in de tuin. Er lagen rubberhandschoenen op het aanrecht. Ik trok ze aan, pakte een zak, en ging op drollenjacht. Ik vond er behoorlijk wat

En dan is er nog die schuur in de tuin van de buurman. Op de achterflap van Fairy Tale wordt het gebouwtje dat is afgesloten met een kettingslot al genoemd. ‘Soms komen er vreemde geluiden uit die schuur.’

Als je een King-fan bent zoals ik, weet je al genoeg bij het lezen van die tekst. Er is iets aan de hand met die schuur. Daar, achter dat kettingslot, zit iets bovennatuurlijks te wachten om het verhaal binnen te dringen. Ik verheugde me daarop, ik kon niet wachten totdat de schuurdeur zou opengaan. Maar ik vergiste me. 

Mijn bekentenis over dit boek

Want in Fairy Tale komt er geen wezen uit een andere wereld het boek binnen wandelen. In plaats daarvan neemt hoofdpersoon Charlie de benen. Hij loopt in feite het verhaal van de eerste 150 pagina’s uit. De schuur is een poort naar een andere wereld, een sprookjesland. 

En daarover moet ik iets bekennen, iets waarvoor ik me een beetje schaam als een groot fan van Stephen King. De belevenissen van Charlie in dat sprookjesland konden me niet zo boeien. Ik had moeite om mijn aandacht erbij te houden. Sterker nog: ik heb het boek tot dusver nog niet helemaal uitgelezen. In de video bovenaan dit artikel vertel ik je precies waarom. 

Wil ik daarmee zeggen dat Fairy Tale van Stephen King niet de moeite waard is om te lezen? Nee, absoluut niet. 

Conclusie over Fairy Tale

Ik ben nu ruim over de helft van het verhaal en ik heb me kostelijk vermaakt met de avonturen van Charlie in de gewone wereld. Maar door het sprookjesland waarin hij later belandt, krijgt het boek voor mij een overdosis fantasy. Er komen pratende paarden in voor, en prinsessen zonder mond. Op één of andere manier haakt mijn brein dan af.  

Maar dat hoeft niets te betekenen voor jou. Ik ben ook nooit een liefhebber geweest van De Donkere Toren, de bekendste fantasy-boekenserie van Stephen King. Toch heeft deze serie miljoenen fans over de hele wereld. Kortom: lees het boek, reis af naar de sprookjeswereld en oordeel zelf. 

Bekijk het boek:

Lees ook:
– Dit zijn de 13 beste boeken van Stephen King
– Waarom het boek Later van Stephen King me verraste

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

2 Comments

  • Tamara Haagmans schreef:

    Hoi Dennis!
    Iemand wees mij op dit bericht, en na het lezen van je blog kan ik alleen maar zeggen dat ik even dacht dat ik hem zelf had geschreven, tot het ‘Geen fan van de donkere toren’ aan toe. Fijn om te zien dat er meer King fans zijn die er precies zo over denken! (Ik heb hem wel uitgelezen, maar met moeite.)

  • Feja schreef:

    Dit is exact mijn mening over dit boek. Het begint zo veelbelovend, je zit helmaal in het verhaal, kunt je er helemaal in verplaatsen. Totdat het verandert in een eindeloos fantasyverhaal, een beetje a la Narnia, maar dan een versie met geweld. . Ik heb doorgebladerd naar het einde, omdat ik wel nieuwsgierig was naar de ontknoping, maar vond het verder een teleurstelling.

Leave a Reply