Skip to main content

‘Als je geen tijd hebt om te lezen, heb je geen tijd (en niet de kunde) om te schrijven. Zo simpel is het.’

– Stephen King

Over Schrijfvis

Mijn naam is Dennis Rijnvis en mijn loopbaan als schrijver en journalist heb ik deels te danken aan mijn geamputeerde rechterduim. Al 15 jaar schrijf ik over wetenschap voor de Volkskrant en Quest. In 2017 begon ik daarnaast dit blog over de kunst van schrijven en verhalen vertellen, dat tot mijn verrassing is uitgegroeid tot een platform met maandelijkse cursussen en meer dan 100.000 bezoekers per maand. Inmiddels kan ik zelfs leven van het blog.

Lees hieronder wat mijn duim daarmee te maken heeft…

Haaienbeet

Wat betreft mijn verdwenen rechterduim, die stond al vanaf mijn geboorte scheef. Ik kon ‘m nauwelijks gebruiken. Door de duim te amputeren en de wijsvinger op plek van mijn duim neer te zetten, zorgden artsen ervoor dat ik met mijn rechthand ook een drinkglas, een boek of een pen kon vasthouden. Je merkt het al: dat verhaal is eigenlijk helemaal niet spannend. Daarom begon ik als kind andere verhalen ‘uit mijn duim te zuigen’, bijvoorbeeld dat ik was gebeten door een haai.

Niet erg overtuigend misschien.  Maar uiteindelijk schreef ik ook een verhaal dat in boekvorm de boekhandel haalde. In 2013 debuteerde ik met de psychologische thriller Savelsbos bij uitgeverij Cargo, onderdeel van de Bezige Bij.

‘Schrijven leer je door imitatie. Als iemand me vraagt hoe ik heb leren schrijven, zeg ik dat ik het heb geleerd door de mannen en vrouwen te lezen die schreven zoals ik wilde schrijven. Ik probeerde gewoon uit te vogelen hoe zij het deden.’

– Willam Zinsser, auteur van On Writing, een van de bekendste schrijfboeken ter wereld

Op de hoogte blijven van mijn schrijftips?