De stad der blinden – minirecensie met schrijftips

Door augustus 14th, 2018 Schrijftips algemeen
Stad_der_blinden

Van welke boeken word je een betere schrijver? Als experiment publiceer ik hier af en toe een minirecensie van een roman of thriller die me raakte, en waarvan ik nieuwe inzichten opdeed over schrijven.

Stel je voor: je staat met de auto voor een stoplicht en je wordt plotseling blind. Als je thuis komt, word ook je partner blind, en je buurman. En dan komt een busje van de overheid je ophalen: je bent een gevaar voor je omgeving.  In De stad der blinden van José Saramago breekt een besmettelijke vorm van blindheid uit die complete steden platlegt.

Recensie van De stad der blinden – José Samarago

Met een ruwe schrijfstijl – weinig punten, veel komma’s, geen aanhalingstekens – dompelt Samarago je onder in een nachtmerrie. Wat gebeurt er na het uitbreken van besmettelijke blindheid? Hoe reageren de autoriteiten? Hoe vind je als blinde de weg wanneer iedereen om je heen ook blind wordt? De verwarrende interpunctie draagt bij aan de sfeer van het boek. Door het ontbreken van leesteken bij dialogen krijg je als lezer soms het gevoel dat je zelf blind bent. Wie praat hier nu precies?

Stad der blinden – toilet op de gang

Je ervaart ook hoe dun het laagje beschaving is, waar het dagelijks leven op draait. Door de ogen van de enige vrouw die haar zicht behoudt, vang je beelden op van de aftakeling van de maatschappij. Ze belandt samen met een klein groepje blinden in barakken van opvangkampen waar mensen jammerend op bed liggen en hun behoeften doen in de gangen omdat ze het toilet niet kunnen vinden. Ze loopt door straten waar op de tast winkels worden geplunderd, en slaapt in gekraakte huizen van mensen die zijn afgevoerd.

De stad der blinden is één van de origineelste en meest rauwe boeken die ik in de afgelopen jaren heb gelezen. De roman deed me denken aan De beproeving van Stephen King en De weg van Cormac McCarthy. Het boek voert je mee naar een macabere wereld, maar tegelijkertijd besef je: de stad der blinden is maar een paar stapjes van onze maatschappij verwijderd.

Schrijftechnieken uit De stad der blinden

Wat kun je leren van De stad der blinden als je zelf een boek wilt schrijven?

  • De kracht van een kleine afgeschermde locatie. Om een verhaal over een land, stad of de hele wereld te vertellen hoef je geen tientallen plekken te beschrijven. In De stad der blinden bevinden de hoofdpersonages zich het grootste deel van het boek in één gebouw, een opvangkamp. Wat er in de rest van de stad gebeurt horen ze op de radio en van nieuwe mensen die in het kamp arriveren. Het verhaal blijft daardoor klein en overzichtelijk, maar toch krijg je een beeld van een complete samenleving die in de ban is van een vreselijke ziekte.
  • Zet interpunctie naar je hand. Er zijn talloze regels voor interpunctie, maar soms is het in het voor de sfeer van een verhaal beter om geen aanhalingstekens, komma’s of punten te gebruiken. Kortom: als het zo uitkomt, wees blind voor schrijfregels (hier nog 7 regels die je aan je laars kunt lappen).

Bestel De stad der blinden van José Saramago bij Bol.com.

Voor meer boekrecensies volg Schrijfvis op Instagram.

Geen schrijftips missen? Schrijf je in voor mijn algemene nieuwsbrief, de Schrijfvis.

Wil je een boek schrijven? Meld je dan aan voor de Boekschrijfvis – mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken en korte verhalen. 

Dennis Rijnvis

Over Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Reageer

Verhelder je teksten

Ontvang maandelijks de beste schrijftips (gratis)