Drie korte verhalen die je even laten ‘ontsnappen’ uit de coronacrisis

By april 7th, 2020Boek schrijven
korte verhalen

Ik ben heel erg bang. Niet zozeer voor mezelf – ik ben namelijk een grijze man van zestig – maar voor jou, en iedereen die zijn leven nog niet heeft uitgeleefd. Nee, dit gaat niet over het coronavirus. Dit zijn de eerste zinnen van misschien wel het meest succesvolle korte verhaal dat ooit is geschreven.

De titel van het verhaal is I’m scared en het is geschreven door Jack Finney. Tot op de dag van vandaag wordt een deel van dit korte verhaal doorverteld als broodjeaapverhaal. Sommige mensen geloven zelfs dat het écht is gebeurd en dat de mysterieuze hoofdpersoon Rudolph Fentz echt heeft bestaan. 

In de 10 minuten die je nodig hebt om het korte verhaal te lezen, zul je even het gevoel krijgen dat je kunt ontsnappen aan de realiteit van vandaag. Dat is natuurlijk pure fantasie, maar daarom niet minder fijn in deze tijd van quarantaine en lock down. 

In deze post deel ik in totaal drie korte verhalen waarmee je de zorgen over de coronacrisis even kunt ontvluchten of in ieder geval relativeren met een sprankje verwondering, fantasie of hoop.

1. I’m scared – Jack Finney

Sciencefiction-schrijver Jack Finney schreef dit verhaal in 1951, maar het gaat nog steeds rond als een ‘broodjeaap’. Het geeft je het gevoel dat je niet helemaal vastzit in deze tijd van coronacrisis. 

Lees I’m scared.

2. Reis door mijn kamer – Maarten Biesheuvel 

Quarantaine hoeft niet te betekenen dat je niet kunt reizen. In dit beroemde korte verhaal laat Maarten Biesheuvel zien dat je met een flinke dosis fantasie een spannende en emotionele reis kunt maken in je eigen huiskamer.  

Lees Reis door mijn kamer

3 – A temporary matter – Jumpa Lahiri

Ja, een thuis-quarantaine kan spanningen opleveren, of een flinke ruzie, of iets nog ergers. Dat beschrijft Jumpa Lahiri in het prachtige verhaal A Temporary Matter, waarin een koppel samen thuis zit tijdens een stroomstoring. Maar ondanks de droevige afloop geeft het verhaal hoop. 

Lees A temporary Matter

Meer korte verhalen lezen?

Geen schrijftips missen? Schrijf je in voor de Schrijfvis-nieuwsbrief en ontvang de beste schrijftips in je mailbox.

Wil je een boek schrijven? Abonneer je dan op de Boekschrijfvis – mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken en korte verhalen. 

Online cursus: Pakkend schrijven!

Schrijf je webteksten, rapporten, mailings of notities en heb je het gevoel dat ze aantrekkelijker kunnen? In mijn cursus Pakkend schrijven leer je de basistechnieken waarmee je elke tekst aantrekkelijker maakt. Bekijk nu deze cursus, tijdelijk slechts 79 euro!

Online cursus: Topartikel

Wil je meer lezers trekken met slim geschreven artikelen? Volg dan mijn online cursus Topartikel – voor bloggers, tekstschrijvers en iedereen die goede artikelen wil schrijven waarmee je lezers en opdrachtgevers blij maakt. In de video hieronder leg ik uit wat je leert in de cursus.

Klik op de oranje button hieronder voor meer informatie. Als je je inschrijft, krijg je meteen toegang tot de cursus Topartikel. En vanwege de corona-crisis geef ik je gratis persoonlijke feedback op het eerste artikel dat je met de cursus schrijft.

Online cursus Topartikel - bekijk, betaal en begin

Online workshop: Schrijf een kort verhaal – ontgrendel je verbeelding

Houd je van creatief schrijven? Volg dan de online videoworkshop Korte verhalen schrijven – ontgrendel je verbeeldingBetaal en begin vandaag nog. Al 250 mensen gingen je voor! Na afloop heb je gegarandeerd een kort verhaal geschreven.

Dennis Rijnvis

About Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply