Skip to main content

Kill your darlings – wat betekent dit schrijfadvies nu precies?

By april 13th, 2021Geen categorie
kill your darlings

Om een goede tekst te schrijven, moet je kunnen moorden. Niet letterlijk – met een mes of pistool – maar wel met de backspace toets. Weinig adviezen over schrijven zijn zo bekend als de kreet ‘Kill your darlings’, die eind negentiende eeuw werd bedacht door een bijna vergeten Britse schrijver Arthur Quiller Couch (onderaan dit artikel lees je meer over hem).

Wat bedoelde hij precies met dit moordlustige schrijfadvies?  

De betekenis van kill your darlings is eenvoudig: wantrouw de onderdelen in je tekst die jij zelf het allermooiste vindt. Vaak zijn die woorden, zinnen, alinea’s niet noodzakelijk om je verhaal te vertellen. Als je de overbodige franje wegsnijdt, wordt je tekst korter en krachtiger.

Voorbeeld van ‘kill your darlings’

Een voorbeeld: zelf schrapte ik ooit een personage uit mijn eerste boek onder het motto Kill your darlings. 

Ik schreef een manuscript voor mijn thriller Savelsbos, die zou worden uitgegeven door een gerenommeerde uitgeverij. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Ik moest eerst een moord plegen. 

Er zat namelijk iets overbodigs in het verhaal. Savelsbos is een fictief verhaal maar de hoofdpersonages waren gebaseerd op vijf mensen uit mijn eigen vriendengroep.

Mijn literair agent en uitgever maakten me al snel duidelijk dat vijf hoofdpersonen in een boek wat te veel van het goede was. Sommige personages waren moeilijk uit elkaar te houden.

De moord op Ralf

De oplossing? Kill your darlings. De uitgever en de agent stelden voor om een personage met de naam Ralf ‘om te leggen’. Ik moest hem uit het boek schrappen. Dat deed pijn. Ik vond het een mooi idee dat alle personages in mijn boek waren gebaseerd op vrienden uit mijn echte leven. Daarnaast was het veel werk. Toen Ralf uit het verhaal was verdwenen, moest ik talloze scènes herschrijven.  

Maar eerlijk is eerlijk: mijn manuscript knapte ervan op. Na de ‘moord’ op Ralf was het verhaal meer gestroomlijnd. Het verhaal kwam eerder op gang en werd spannender, omdat ik minder ruimte nodig had om alle personages ‘voor te stellen’ aan de lezers.  

Kill your darlings in alinea’s en zinnen

Kill your darlings geldt niet alleen voor scènes in boeken. Je kunt ook te veel vasthouden aan een in jouw ogen mooie alinea, zin, of zelfs een woord.  

Als je bijvoorbeeld een webtekst schrijft over je familiebedrijf, is het verleidelijk om in een paar alinea’s uitgebreid uit te leggen hoe je opa het bedrijf ooit opzette. Maar je lezers willen vooral weten wat ze nu van je kunnen verwachten van je bedrijf. Wat kunnen ze er bestellen? En wie is er nu de baas? Kill your darlings, schrap die lange passage over je opa. 

Hetzelfde geldt voor die mooie zin waarmee je je conclusie van een artikel nog wat aanzet, of kleine verslavingswoordjes zoals ‘maar’, ‘eigenlijk’, of ‘uiteindelijk’ waarmee je de lezers wil sturen. Schrap overbodige zinnen en woorden, kill your darlings.  

Wie bedacht kill your darlings? 

Het is trouwens onduidelijk wie de kreet ‘kill your darlings’ heeft bedacht. De uitspraak wordt vaak in de mond gelegd van bekende schrijvers, zoals William Faulkner en Oscar Wilde en Stephen King.

Maar waarschijnlijk is het advies verzonnen door een minder bekende auteur met de naam Arthur Quiller-Couch. Hij was romanschrijver, dichter en literatuurcriticus. In 1916 schreef hij een boek met de naam On the art of writing. Daarin schrijft hij: 

Als je de noodzaak voelt om een prachtig stukje proza te schrijven, geef daar dan gehoor aan – met heel je hart – en schrap het daarna voordat je je manuscript opstuurt. Murder your darlings.

Je kunt je afvragen of het zo belangrijk is om te weten wie de uitspraak ‘kill your darlings’ heeft bedacht. Het gaat erom dat je het advies opvolgt. Misschien had ik de tekst na het laatste tussenkopje beter kunnen schrappen…

Meer leren over het motto kill your darlings? In mijn e-book Beter schrijven door schrappen leer je korter en krachtiger schrijven aan de hand van 99 woorden die je vaker kunt schrappen
.

ebookschrijfvis
Bekijk het e-book Beter schrijven door schrappen

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

One Comment

Leave a Reply