Skip to main content

Inspiratie vinden in het nieuws – deze boeken en films begonnen met een nieuwsberichtje

By april 21st, 2021Boek schrijven

Soms leest een krantenbericht als het plot van een boek of film. Dit artikel over het overlijden van de 101-jarige Helen Jackson trok laatst mijn aandacht. Haar levensverhaal is zo bijzonder dat ik bijna zelf een roman zou willen schrijven gebaseerd op haar leven. Jackson was de laatste nog levende weduwe van een soldaat die vocht in de Amerikaanse burgeroorlog.

Op het eerste gezicht lijkt dat onmogelijk, want de Amerikaanse burgeroorlog eindigde in 1865. Maar het huwelijk tussen Jackson en haar man James Bolin was nogal ongewoon. Ze trouwden in 1936. Jackson was toen achttien en Bolin een zieke en oude man die 70 jaar eerder aan het front had gevochten. Waarom zou een jong meisje met een hoogbejaarde oorlogsveteraan trouwen? 

Inspiratie vinden in het nieuws

Onderaan dit artikel lees je meer over dit bijzondere liefdesverhaal. Maar misschien kun je het binnenkort ook wel in de bioscoop bekijken. Het zou me niets verbazen als het leven van Helen Jackson binnen enkele jaren wordt verfilmd in Hollywood. Schrijvers en filmmakers laten zich graag inspireren door artikelen in kranten en tijdschriften. Niets is zo onvoorspelbaar als het echte leven. Vaak kun je niet verzinnen waartoe mensen in staat zijn, of welke rol toeval kan spelen bij gebeurtenissen.   

Als je zoekt naar een idee voor een kort verhaal, boek of film zijn nieuwsberichtjes misschien wel de meest eenvoudige bron van inspiratie. En dan doel ik niet op het belangrijkste nieuws. De meeste mensen lezen het wereldnieuws en de politieke berichten, daar vind je geen onderwerpen die écht verrassen. 

De ongewone ideeën liggen vooral voor het oprapen als je iets verder bladert in een krant of naar beneden scrollt op een nieuwssite. Daar vind je de korte en opvallende nieuwtjes in rubrieken als ‘opmerkelijk’ of ‘achtergrond’. Daar krijg je een blik in de meest bijzondere, hartverscheurende en toevallige gebeurtenissen in het dagelijks leven.    

Inspiratie vinden in het nieuws: 3 voorbeelden

Als journalist putte ik al graag uit die rubrieken als ik onderwerpen voor artikelen zocht. Maar sinds ik brainstorm over een tweede boek bekijk ik deze kolommen met andere ogen. Zo stuitte ik in de rubriek Opmerkelijk van Nu.nl laatst op dit bericht over de raven die in de Tower of Londen wonen. Het zou volgens mij zo kunnen leiden tot een young-adult-roman over raven met magische krachten. 

In Britse krant Independent vond ik in de rubriek ‘weird news’ een stuk over een postkaart die 100 jaar te laat werd bezorgd. In mijn hoofd zou dat kunnen leiden tot een sciencefictionroman over tijdreizen, waarin iemand een brief stuurt naar de toekomst. 

Onderaan de voorpagina van de New York Times las ik dit verhaal over een personal assistant die grote sommen geld ontvreemdde van haar rijke clienten. Ik zie al een nieuwe filmhit voor me, een soort opvolger van Catch me if you Can, de succesfilm met Leonard DiCaprio.  

Het blijft nog even bij dromen. Voorlopig heb ik nog geen tweede boek of filmscript geschreven. Als je wil nalezen hoe een krantenartikel kan uitgroeien tot een boek of film, bekijk dan de volgende drie voorbeelden. 

1 – Witte haai

Schrijver Peter Benchley schreef zijn verfilmde thrillerJaws op basis van een krantenartikel over een visser in het Amerikaanse plaatsje Montauk, die een grote witte haai ving. Lees meer over dat krantenbericht.

2 – Dood door een nachtmerrie?

Geloof het of niet, maar de bedenker van de horrorklassieker Nightmare on Elm Street (ja, met Freddy Krueger) liet zich ook inspireren door een nieuwsbericht. Schrijver en regisseur Wes Craven werd gegrepen door berichten over Aziatische immigranten in de Verenigde Staten die zouden zijn overleden door een nachtmerrie

3 – Mr Mercedes

In het eerste hoofdstuk van de thriller Mr. Mercedes van Stephen King rijdt een man met zijn auto in op een menigte die staat te wachten voor de ingang van een carrièrebeurs. Die gebeurtenis baseerde King op dit nieuwsbericht over een vrouw die inreed op het publiek van een banenbeurs bij McDonalds.

Maar hoe zat het nou met de vrouw van de oorlogsveteraan?

Helen Jackson werkte als tiener vrijwillig als schoonmaker in huis bij de zieke James Bolin, die negentig was. Het was de tijd van de Grote Depressie. Bijna niemand had werk of inkomen.  Als dank voor haar hulp bood Bolin aan om met Helen te trouwen, zodat ze zijn nabestaandenpensioen zou ontvangen.  Helen ging naar eigen zeggen akkoord, omdat ze hem wilde helpen. Ze had het gevoel had dat Bolin opknapte van haar aanwezigheid. Op 4 september 1936 trouwde ze in het geheim met de oorlogsveteraan. 

Ze vertelde niemand over het huwelijk, zelfs haar ouders en beste vrienden wisten van niets. Bolin leefde na de trouwerij nog drie jaar. Jackson verzorgde hem, maar leefde nooit met hem samen en er was volgens haar ook geen intimiteit in het huwelijk. 

Inspiratie vinden in een nieuwsbericht: de oorlogsveteraan

Na zijn dood durfde Jackson het nabestaandenpensioen niet aan te vragen. Ze schaamde zich voor het grote leeftijdsverschil met haar man. Toch hertrouwde ze nooit uit respect voor haar man, ook al werd ze soms verliefd gedurende haar leven. 

Ik vind het een prachtig uitgangspunt voor een boek of film. Wil je meer leren over technieken om inspiratie op te doen voor verhalen? Volg dan mijn cursus Ontgrendel je verbeelding – Schrijf een kort verhaal

Bekijk de workshop Kort Verhaal


Vlak voor haar dood werd Jackson trouwens door een goede vriend overgehaald om toch het pensioen aan te vragen waar ze recht op had. Het enige bewijs dat ze had was een bijbel, waarin Bolin een paar woorden had geschreven over het huwelijk. Haar aanvraag werd goedgekeurd. Ze was toen 97 en stierf vier jaar later, op 101-jarige leeftijd. Jammer dat ze de film over haar leven nooit zal zien.

Lees de in dit artikel genoemde boeken: Jaws en Mr. Mercedes

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

2 Comments

  • Freddy Was schreef:

    Hallo. Boeiend artikel over het schrijven van een boek n.a.v. een krantenartikel. Zo heb ik, als eindwerk voor de driejarige opleiding ‘literaire creatie’ aan onze academie in Genk (België), begeleid door Kaat Vrancken (jeugdschrijver) een boek geschreven en zelf uitgegeven. ‘Een nieuwe Rembrandt?’ is de titel.
    Ik las een artikel in De Standaard waarin beschreven werd hoe men een computer een (nieuwe) Rembrandt liet ‘schilderen’. Ik vroeg me af wat er zou gebeuren indien de software van dit project zou gestolen worden. Kan men dan niet van eender welke schilder ‘kopieën’ maken en voor grof geld op de markt brengen?
    Voilà … mijn boek zat meteen in de pijplijn. Is overigens nog steeds te koop in de boekhandel én online.
    Groetjes uit België.

Leave a Reply