Skip to main content

De Schrijfvis boeken top 10 – en een overzicht van de boeken die ik nu lees

By februari 13th, 2020Schrijftips algemeen
boeken-top-10

Welkom in mijn boeken top 10. Hieronder vind je mijn 10 favoriete boeken (fictie) van de afgelopen twaalf maanden, aangevuld met de titel die nu op mijn nachtkastje ligt. Hopelijk heb je ook boekentips voor mij. Laat ze achter in de comments. En denk eraan:

‘Als je geen tijd hebt om te lezen, heb je geen tijd (en geen gereedschappen) om te schrijven. Zo simpel is het.’  – Stephen King

Wat ik nu lees

The immortalists – Choe Benjamin

Vier kinderen van een Joods gezin brengen in hun jeugd stiekem een bezoek aan een waarzegger die voorspelt op welke datum ze zullen sterven. De rest van hun leven blijft die voorspelling in hun achterhoofd zitten. Tot nu toe een prachtig en aangrijpend verhaal met een vleugje surrealisme, of is dat mijn verbeelding? Ik weet het over honderd pagina’s. Een goede kanshebber om in mijn boeken top 10 te belanden.

Ik lees de roman in het Engels omdat de Nederlandse versie – De onsterfelijken – pas in januari uitkomt.

Boeken top 10 van afgelopen 12 maanden

1 – Stad der blinden – José Samarago

stad der blinden

Wat gebeurt er na het uitbreken van besmettelijke blindheid in een stad? Dit boek voert je mee naar een macabere wereld, maar tegelijkertijd besef je: de stad der blinden is maar een paar stapjes van onze maatschappij verwijderd. Lees hier een minirecensie.

2 – Bidden wij voor Owen Meany – John Irving

Owen Meany doodt met een ongelukkig geslagen honkbal de moeder van zijn beste vriend, maar draagt dat lot vervolgens 800 pagina’s draagt als een moderne heilige. Het is een trage, lange en vreemde vertelling die me bijna hypnotiseerde. Soms had ik het gevoel dat Owen Meany echt een jeugdvriend van me was.

3 – Het eeuwige leven – Matt Haigg

eeuwige-leven

Stel je voor: je hebt een ziekte waardoor je lichaam langzaam veroudert. Je leeft geen tachtig, maar 800 jaar. Dit boek gaf een week lang een dromerige glans aan mijn dagelijks leven. Bij veel dat ik deed besefte ik opeens: ja we hebben eigenlijk maar heel kort de tijd.

4 – Het enige verhaal – Julian Barnes

enigeverhaal

In hoeverre worden je herinneringen aan je eerste liefde in de loop der jaren vervormd en vertroebeld? Barnes beschrijft tot in detail de onderlinge taal en onderhuidse spanningen tussen een koppel, dat elkaar ontmoet als hij 19 is en zij 48. Levensecht en hartverscheurend.

5 – De Beproeving – Stephen King

beproeving

Een ziekte roeit het grootste deel van de wereldbevolking uit. Je wordt als lezer deelgenoot van een klein groepje mensen dat weer een beschaving probeert op te bouwen in een wereld vol rottende lijken, leegstaande huizen en rovende overlevenden. Een episch verhaal met een klassieke strijd tussen goed en kwaad.

6 – Dark Matter – Blake Crouch

darkmatter

Een thriller over een man die op een avond wordt ontvoerd en vervolgens in een parallel universum terechtkomt waar zijn vrouw niet met hem is getrouwd en hij nooit kinderen heeft gekregen. Luchtig leesvoer dat je verrassend genoeg aanzet tot diepe gedachten. ‘Wat als…’

7 – De jongen in de gestreepte pyjama – John Boyne

Een briljant klein verhaal over de 8-jarige zoon van een commandant in een concentratiekamp in de Tweede Wereldoorlog, die bevriend raakt met een Joods jongetje achter het prikkeldraad. Ontroerend en gruwelijk tegelijkertijd.

8 – Water voor de olifanten – Sara Gruen

waterolifanten

Een historische roman over een rondreizend circus met dansende olifanten, lilliputters en vrouwen met baarden. Over ontluikende liefde in een wereld vol absurdistisch uiterlijk vertoon. Leest als een modern sprookje.

9 – Spaar de Spotvogel – Harper Lee

spaardespotvogel

Beter bekend als To kill a mockingbird. Een klassieke roman biedt een ontroerende inzicht in de rassenongelijkheid in de Verenigde Staten rond 1960 door de ogen van een kind. Dit boek staat al jaren in mijn persoonlijke top 10. Ik heb het pas zelfs herlezen.

10 – Het wonderlijke voorval met de hond in de nacht – Mark Haddon

nacht

Een autistisch jongetje bijt zich vast in de moord op de hond van zijn buurvrouw. Met zijn originele opmerkingen en gedachtekronkels laat hij je inzien hoe onlogisch het dagelijks leven eigenlijk in elkaar zit.

Voor meer boekentips, volg Schrijfvis op Instagram. Ik ben ook erg benieuwd naar jouw boekentips aan mij. Laat je eigen boeken top 10 achter in de comments, of desnoods één titel die ik zeker moet lezen. 

 

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

10 Comments

 • Jan schreef:

  De boekendief!

  Geweldig hoe het leven wordt beschreven, je hebt zelf af en toe het gevoel of jezelf op die plek en plaats bent. Daarnaast is de ‘stem’ van de dood ook een extra dimensie die prachtig is.

 • Laura schreef:

  Goeie tips! ‘Wie het mooiste valt’ vond ik het mooiste boek dat ik afgelopen jaar heb gelezen

 • anneke schreef:

  Ze zullen verdrinken in hun moeders tranen, van Johannes Anyuru. Een prachtig en verontrustend boek over hoe het is om ’te leven in een land waar niemand op je zit te wachten’.

 • nynke schreef:

  Fijne tips, kan ik wat mee!
  Mijn aanrader: alles van Nicolien Mizee, door de toon waarop ze schrijft: met humor en pijn. Ze schrijft prachtig, altijd over mensen die buiten de maatschappij vallen, de regels niet vatten. Vooral hou ik van haar autobiografische ‘Faxen aan Ger’ – de (geestige) worstelingen met het leven en met schrijven.
  Ik heb dit jaar Jane Gardam ontdekt, erg van onder de indruk. Wat een schwung, stijl, en avonturen, ze schrijft enorm zwierig. Voor schrijvers heel leerzaam en inspirerend. Begin met ‘Een onberispelijke man’, en dan doorrrr.

 • nynke schreef:

  Fijne tips, kan ik wat mee!
  Alles van Nicolien Mizee, door de toon waarop ze schrijft: met humor en pijn. Ze schrijft prachtig, altijd over mensen die buiten de maatschappij vallen, de regels niet vatten. Vooral hou ik van haar autobiografische ‘Faxen aan Ger’ sprak me aan maar dat kan ook komen omdat dit recent is.
  Ik heb dit jaar Jane Gardam ontdekt, erg van onder de indruk. Wat een schwung, stijl, en avonturen. Heel inspirerend voor schrijvers, ze springt soepel door de tijd en weet enorm te boeien. Begin met ‘Een onberispelijke man’ en dan doorrrr.
  (ik hoop maar dat dit er niet 2 x op komt te staan, ik stuurde dit al eerder maar zag mijn bericht niet, k probeer het nog es.)

 • minke dinter schreef:

  The mars room van rachel kushner

 • Mevissen schreef:

  Mijn favoriet blijft: In de ban van de ring/Tolkien deze heb ik herlezen tot mijn eerste versie stuk was… de 2de sersie die ik kocht zit ingebonden in 1 boek, te dik met “perkamentpapier” dat leest en herleest minder.
  Verder ben ik fan van Aull: de reeks Aardkinderen (of misschien eerder fan van Ayla, de hoofdpersoon). Ik lees en herlees vaak, omdat nieuwe boeken kopen te kostelijk is en de bibliotheek niet handig heel dichtbij.

 • Marjolein schreef:

  Moet het fictie zijn, die boekentip?

 • jaap ferwerda schreef:

  Over welke boeken gaat het? Ik zie nergens schrijvers of titels. Nr 10 spreekt mij aan, dus ik zou wel eens willen weten… Of speelt hier digibetisme een rol?

Leave a Reply