Skip to main content

Door deze oefening begon ik na twee jaar uitstellen eindelijk met bloggen

By februari 13th, 2020Bloggen

Mijn blog Schrijfvis ontstond na twee jaar van uitstelgedrag gek genoeg door gemakzucht. Het was donderdagavond, het liep tegen tien uur en ik was moe. Maar ik zette een kop koffie en was vastbesloten om een blogje te typen. Het bloggen uitstellen was dit keer geen optie.

Dat was nogal een doorbraak. In de weken daarvoor had ik het ‘project bloggen’ steeds op de lange baan geschoven. Maar er was iets veranderd. Ik deed het nu niet meer alleen voor mezelf.

Bloggen? Begin met deze oefening

Op mijn coworking-kantoor had ik al een paar keer laten vallen dat ik een blog wilde beginnen. Maar mijn uitstelgedrag was de mensen daar ook opgevallen. Een collega, wetenschapsjournalist Elleke Bal, vertelde op een dag: “Ik wil zelf misschien ook wel een blog beginnen, maar het lukt mij ook niet om de eerste stap te zetten. En dat is ook niet zo gek. Je hebt nog geen publiek, en geen noodzaak om te bloggen. Daardoor is het zo makkelijk om het uit te stellen, en helemaal niet te doen.”

Daar had het gesprek (en mijn plan om een blog te beginnen) kunnen eindigen. Maar Elleke een voorstel: “Waarom gaan we niet eerst voor elkaar bloggen? Als we elke week een blog voor elkaar schrijven, en een uurtje afspreken om elkaars artikel te lezen, dan hebben we een stok achter de deur.”

Bloggen: zo voorkom je uitstelgedrag

Toen ik instemde met haar voorstel, had ik nog geen idee hoe effectief het plan was. Uiteindelijk hielden we het bloggen voor elkaar ongeveer zes weken vol. Elke vrijdag spraken we af in een koffietentje, gaven we commentaar op elkaars blog-artikelen en moedigden we elkaar aan om door te gaan.  

Maar die commentaren en aanmoedigen waren niet het belangrijkste onderdeel van onze afspraak. Veel belangrijker was de wekelijkse deadline, en het feit dat ik de verhalen die ik in mijn hoofd had nu opeens echt moest gaan opschrijven. 

Daardoor kwam mijn plan voor een blog in een snelkookpan terecht. Door het schrijven van mijn eerste berichten werd ik geconfronteerd met praktische problemen en inzichten.  Al snel werd bijvoorbeeld duidelijk dat ik niet zo goed had nagedacht over het onderwerp van mijn blog. Ik was niet dicht genoeg bij mezelf gebleven. 

Bloggen: blijf dicht bij jezelf

In eerste instantie was ik van plan om een blog over sociale interactie te beginnen. Daarbij was ik verblind door een klein succesje. Ik had net een stuk geschreven over het belang van praatjes maken met vreemden voor de Volkskrant. Dat stuk had buitengewoon veel reacties op opgeleverd. Veel mensen mailden me dat het artikel ze had geïnspireerd. Een blog met meer van dit soort artikelen zou vast goed scoren, dacht ik.

Maar een dag voor mijn afspraak met Elleke (die bewuste donderdagavond om tien uur ‘s avonds) kon ik geen inspiratie vinden voor een nieuw artikel over praatjes maken of sociale interactie. Ik was moe en wilde eigenlijk naar bed. Gedwongen door de deadline stelde ik mezelf de vraag: over welk onderwerp zou ik nu binnen uurtje een nuttig artikel kunnen schrijven?

Ik kwam bij een onderwerp dat veel meer bij mij past: schrijven. Als freelance journalist ben ik de hele dag bezig met schrijftips en schrijftechnieken. Het is mijn grootste passie. Binnen een uurtje schreef ik een artikel met een simpele schrijftip: deze 21 woorden kun je vaker schrappen uit je teksten. Nog diezelfde avond registreerde ik het domein schrijfvis.nl (hier leg ik uit hoe dat moet). 

Bloggen? Daag jezelf uit

De post over 21 woorden die je beter kunt schrappen, ging daarna viral op Twitter. Een jaar later gaf ik mijn eerste schrijfcursus in Den Haag aan volgers van Schrijfvis. En inmiddels vormen deze inkomsten een groot deel van mijn inkomen.  

Zonder de zesweekse blog-oefening met Elleke was Schrijfvis misschien nooit van de grond gekomen.

Kortom: als je een plan hebt om te gaan bloggen, overweeg een soortgelijke afspraak te maken met iemand uit je omgeving. Het hoeft niet eens iemand te zijn die zelf ook wil bloggen, spreek desnoods af met je beste vriend(in) of een collega dat jij hem of haar eenzijdig elke week een blog opstuurt.  

Oefening: bloggen voor eenmanspubliek

Zo’n belofte maakte je plan om te bloggen concreter. Je zult het antwoord krijgen op vragen als: wil je het echt zo graag? Vind je het onderwerp van je blog echt boeiend genoeg, en kun je genoeg invalshoeken bedenken? Weet je er genoeg vanaf? En misschien wel het belangrijkste: is het bloggen leuk genoeg om het zes weken (en uiteindelijk natuurlijk veel langer) vol te houden?

Hoe pak je deze oefening effectief aan?

1 – Vind een geschikte medeblogger

Probeer iemand te vinden die zelf ook plannen heeft om te bloggen, dan kun je elkaar het beste motiveren. Kies anders in ieder geval iemand met wie je een goede band hebt, iemand die je niet graag teleur stelt. Dat maakt je deadlines betekenisvoller.

Het helpt ook als je eenmanspubliek geïnteresseerd is in het onderwerp van je blogs. Als je een blog begint over honden, stuur je artikeltjes dan niet naar die vriendin die een hekel heeft aan alles dat blaft.

2 – Houd de afspraak simpel

Bijvoorbeeld: stuur elkaar elke vrijdag een blogje van minimaal 400 woorden in een Word-bestand. Houd de drempel zo laag mogelijk. Zet de blog-artikelen nog niet online. Je wilt je nog niet hoeven bezighouden met de opmaak en aankleding van een blog. Kijk eerst of je de basis – het schrijven van artikelen – tot een routine kan maken.

3 – Wees eerlijk naar jezelf

Het is de bedoeling dat wekelijks bloggen je enthousiaster maakt over je doel: een eigen blog beginnen. Merk je dat de wekelijkse afspraak je gaat tegenstaan, heb je last van uitstelgedrag, bedenk je steeds excuses en mis je drie van de zes deadlines? Wees dan eerlijk naar jezelf: misschien is bloggen niets voor jou, of is dit niet het goede moment om een blog te beginnen.

* Dat laatste bleek uiteindelijk het geval bij Elleke. Ze begon een veelbelovend blog over de noodzaak om je leven lang te blijven leren. Daarvoor legde ze het webadres www.delerendemens.nl vast.  Uiteindelijk had ze te weinig tijd om regelmatig te bloggen. Maar ze hield toch een kleine beloning over aan ons experiment.  Ze werd gebeld door een hoogleraar die was gestuit op haar blog en het domein www.delerendemens.nl voor een leuk bedrag van haar overnam.

Lees ook:

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply