Skip to main content

Dit heb je nodig om een blog als Schrijfvis zelf op te zetten (van url tot logo in 7 stappen)

By 16 november 2018februari 13th, 2020Blog opzetten
blog maken

Een blog maken, dat kost behoorlijk wat tijd en geld, toch? Zeker als je je artikelen mooi wilt vormgegeven, goede foto’s bij de tekst wilt plaatsen, een herkenbaar logo wil laten ontwerpen, en flink wat bezoekers wil trekken.

Nee dus. Ik zette Schrijfvis in april 2016 binnen een avondje op, en nog bijna gratis ook.

Mijn url schrijfvis.nl claimde ik in vijf minuten voor een paar euro, het blog zette ik in twintig minuten op, het logo in de linkerbovenhoek maakte ik voor tien dollar zelf, alle foto’s op dit blog heb ik kosteloos maar legaal gedownload, en een gratis plugin bezorgt me dagelijks 2.000 bezoekers via Google.

Zelf een aantrekkelijk blog maken? Lees hieronder hoe jij ook binnen 24 uur een succesvol blog opzet.

1 – Blog maken in een dag – Registreer een makkelijk te onthouden domein

Dit is een kwestie van een originele naam intypen en twee keer klikken. De kosten voor registratie van een URL zijn bij de meeste providers maar een paar euro per jaar. Met deze tool kun je zien welke domeinen nog vrij zijn.

Of je nu kiest voor debesteadvocaatterwereld.nl, of superfysio.nl; je kunt zo’n adres alleen claimen als nog niemand anders het heeft geregistreerd. Schrijfvis.nl is bijvoorbeeld al bezet. Daar hoef je ook weer niet heel rouwig om te zijn. Het adres van mijn website is misschien wel makkelijk te onthouden, maar lastig uitspreekbaar.

Als ik de url van dit blog noem in een gesprek, zeggen mensen vaak: “Hoe zei je dat je blog heette? Schrijfeens.nl?’
Kortom: kies voor een adres dat je aan bekenden kunt vertellen zonder dat ze een moeilijk gezicht trekken.

Blog maken in een dag – stap 2 – Regel goede hosting

Wil je een blog starten, dan heb je een bedrijf nodig dat al je artikelen, foto’s en andere bestanden opslaat op servers die zijn aangesloten op het internet. Dat noem je een hostingprovider. Dit bedrijf is in feite de uitgever van je blog en zorgt ervoor dat mensen over de hele wereld je blog kunnen lezen.

Schrijfvis werd lang gehost door een goedkope aanbieder, maar vorig jaar heb ik (nadat mijn blog door een stomme fout een dag offline was) besloten om mijn blog onder te brengen bij Xel Media, omdat ze in mijn ogen de beste en meest betrouwbare ondersteuning bieden voor bloggers.

 Doorloop deze stappen

  1. Kies bij Xel Media het domein dat je wilt hebben voor je blog.
  2. Klik op verder en kies het hostingabonnement dat van je keuze. (WordPress hosting is de beste keuze, lees hier waarom)
  3.  Voor een beginnende blogger is het goedkoopste abonnement zeker voldoende. Wil je een professioneel blog beginnen, dan kun je een duurder abonnement overwegen.

Zoek je een goedkopere hosting? kijk dan eens rond bij YourHosting. Dit is een Amerikaans bedrijf dat voor maar 4 euro per maand je website kan hosten (de service is ietsje minder, en ze spreken geen Nederlands).

Blog maken in een dag – stap 3 – Installeer WordPress

Wil je een blog starten, dan heb je software nodig waarmee je artikelen op je website kunt plaatsen in een mooie lay-out. Dat heet een content-management-systeem. De bekendste is WordPress. Dit systeem kun je bij vrijwel alle hostingpartijen binnen één minuut zelf installeren. Lees ook deze post (Blog beginnen? Zo regel je het in 20 minuten) waarin ik precies uitleg hoe je WordPress installeert.

Als WordPress eenmaal op je URL is geïnstalleerd, krijg je een overzichtelijk menu te zien zodra je inlogt op je website. Klik op ‘nieuw’ bericht, en je kunt beginnen met schrijven. Klik op ‘publiceer’, en je eerste artikel staat online. WordPress is veruit het populairste blogsysteem. Daarom zijn er volop thema’s en plugins beschikbaar waarmee je je blog een mooi uiterlijk kunt geven, en meer bezoekers kunt trekken (zie stap 5).

4 –Blog maken in een dag – Ontwerp een minimalistisch blog

Mensen onthouden je blog beter als je een herkenbaar logo hebt. Zo’n logo hoeft geen honderden euro’s te kosten. Sterker nog: je kunt het razendsnel zelf maken. Het logo van Schrijfvis ontwierp ik binnen een uurtje met de Squarespace Logo Maker. Tot op de dag van vandaag krijg ik complimenten over de eenvoud en helderheid. Ik betaalde slechts 10 dollar om het logo in hoge resolutie te downloaden.

5 – Blog maken in een dag – Installeer Yoast (WordPress plugin)

Met de plugin Yoast kun je ervoor zorgen dat de artikelen die je publiceert op je blog hoog in Google komen te staan. Stel: je schrijft een blogje met tips voor het schrijven van motivatiebrieven. Dan wil je natuurlijk dat jouw artikel bovenaan komt te staan als mensen Googlen naar ‘motivatiebrief’, of ‘motivatiebrief schrijven’.

Zodra je Yoast installeert in WordPress komt er onder je artikelen een veld te staan waarin je zoekwoorden kunt invoeren. De plugin vertelt je vervolgens op welke plekken en hoe vaak je de zoekterm moet noemen in je artikel om goed te worden gevonden in Google. Als je de aanwijzingen netjes opvolgt, zal Google jouw artikel vertonen als mensen zoeken op bijvoorbeeld ‘motivatiebrief schrijven’.

(In de Zoekwoordenplanner van Google kun je per onderwerp uitzoeken op welke zoektermen de meeste mensen zoeken. Als je motivatiebrief intypt, zie je bijvoorbeeld dat 10.000 mensen per maand zoeken op de term ‘motivatiebrief schrijven’)

Let op: het heeft geen zin om je artikel helemaal vol te stoppen met zoekwoorden. Om de ranking van je blogpost te bepalen, kijkt Google ook hoe lang bezoekers op je pagina blijven. Als mensen meteen wegklikken omdat je artikel alleen maar volstaat met zoekwoorden, zal je post nooit bovenaan komen. Aantrekkelijk schrijven is dus net zo belangrijk als het invullen van zoektermen. Leer hier hoe je een goede blogpost schrijft (ik ging met deze techniek van 80 naar 80.000 lezers).

6 – Blog maken in een dag – Download gratis aantrekkelijke afbeeldingen

Een foto zegt meer dan… Ja, het is een cliché, maar artikelen worden nu eenmaal beter gelezen als je er een mooie afbeelding bij plaatst. Bijna foto’s op Schrijfvis zijn afkomstig van Unsplash een gratis beeldbank waaruit je naar hartelust beelden kunt downloaden om ze vervolgens op je blog te plaatsen, zonder dat je je druk hoeft te maken om auteursrechten. Natuurlijk is het wel zo aardig als je de fotograaf erbij vermeldt, maar zelfs dat is niet verplicht.

7 – Blog maken in een dag – Zet een nieuwsbrief op

Copy paste. Dat was alles. Het plaatsen van één linkje naar mijn nieuwsbrief heeft me honderdduizenden extra bezoekers opgeleverd op Schrijfvis.

Voordat ik mijn eerste blog publiceerde, meldde ik me aan bij Mailchimp. Dat is een Amerikaans platform voor het versturen van nieuwsbrieven. Je krijgt bij Mailchimp een persoonlijke URL die je op je blog kunt plaatsen. Als bezoekers erop klikken, komen ze op een website waarop ze hun e-mail adres kunnen achterlaten. Daarna ontvangen ze automatisch de nieuwsbrieven die jij in Mailchimp samenstelt. (Je kunt je natuurlijk ook aanmelden bij andere nieuwsbriefproviders zoals Nederlandse Revue, of Sendinblue)

Al na twee weken zag ik hoe belangrijk een nieuwsbrief is. Het derde blog dat ik publiceerde op Schrijfvis (deze 21 woorden kun je altijd schrappen) ging namelijk viral. Het werd door honderden mensen gedeeld op Twitter en Facebook. Meer dan 2.000 mensen kwamen die dag op Schrijfvis. Normaal gesproken zou al dat verkeer na één dag weer zijn als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Maar wat gebeurde er? Na het lezen van mijn blog over woorden schrappen schreven honderden bezoekers zich voor mijn nieuwsbrief.

Toen ik een nieuw blogje schreef, kon ik al die mensen een nieuwsbrief sturen met een link naar het nieuwe artikel. Kortom: ik had de week daarna weer vele honderden bezoekers. Tot op de dag van vandaag profiteer ik van het snelle opzetten van mijn nieuwsbrief. Ik heb inmiddels 7.000 abonnees. Als ik een nieuwsbrief verstuur, verdubbelt het verkeer op mijn website.

Kortom: je blog is niet af voordat je nieuwsbrief is ingesteld. Met deze schrijfstijl verzamelde ik meer dan 10.000 abonnees op mijn nieuwsbrief.

Lees ook:

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply