Skip to main content

Hoe ik als blogger een beginnersfout maakte bij de keuze voor webhosting

By 18 juni 2018februari 13th, 2020Blog opzetten
beste webhosting

Een blog of website beginnen? Dan wil je niet dezelfde beginnersfout maken als ik. De lezers van mijn blog kregen op een dag het onderstaande bericht te zien (en dat was mijn eigen schuld).

Deze site is niet bereikbaar

Het IP-adres van de server www.jouwwebsite.nl kan niet worden gevonden.

Dit overkwam mij een jaar nadat ik was begonnen met mijn blog Schrijfvis (lees hier hoe je zelf een blog begint). De website had een vliegende start doorgemaakt. Ik had honderden lezers per dag en verdiende zelfs aardig wat bij door schrijfcursussen te geven via mijn blog (ja, een blog maken kan je financieel veel opleveren).

En toen ging Schrijfvis in het najaar van 2017 op een dag zomaar offline.

Ik ontdekte het bij toeval. Toen ik www.schrijfvis.nl intypte in mijn browser, kreeg ik een foutmelding. Toen ik in mijn mailbox keek, zag ik vijf mailtjes van bezoekers met een vergelijkbare strekking: ‘je blog is offline’.

Kies de beste webhosting

Ik wist niet wat er aan de hand was en besloot mijn hostingpartij te bellen (dat is het bedrijf dat ervoor zorgt dat je blog is ‘aangesloten’ op het internet). Gek genoeg stond er geen telefoonnummer op de contactpagina van het bedrijf. Er stond alleen maar ‘wij verzorgen de beste en de goedkoopste webhosting’, een kreet waaraan ik me op dat moment nogal ergerde.
Tot mijn verbazing kon ik ook geen e-mailadres vinden. Het enige wat ik wél zag was een pagina met de meest voorkomende problemen: Frequently Asked Questions.

Mijn provider – een grote Amerikaanse partij – koos er naar eigen zeggen voor om ‘zo veel mogelijk online af te handelen om zo de kosten laag te houden’. Kortom: er was geen helpdesk.

Pas na lang zoeken vond ik een nummer van een systeembeheerder die me kon uitleggen wat het probleem was.

De jaarlijkse rekening voor mijn domeinnaam schrijfvis.nl – die ook wordt beheerd door mijn hostingpartij – was verstuurd naar een oud e-mailadres. Ik had de mail nooit gelezen en dus ook niet betaald. De partij die ‘de goedkoopste en de beste webhosting’ verzorgde had schrijfvis.nl uit de lucht gehaald. Nadat ik het verschuldigde bedrag (6 euro) overmaakte, was mijn site razendsnel weer online.

De beste webhosting – eigen verantwoordelijkheid

Natuurlijk had ik dit akkefietje vooral aan mezelf te wijten. Ik had bij de hostingprovider geen mailadres moeten opgeven dat ik bijna nooit check. Maar door de afwezigheid van een helpdesk met persoonlijk contact duurde het probleem veel langer dan nodig. Schrijfvis was in totaal bijna twee dagen uit de lucht.

Ga je een blog beginnen of website bouwen, dan kun je een belangrijke les trekken uit dit verhaal. De goedkoopste webhosting is meestal niet de  beste webhosting: als je ergens een extreem lage prijs ziet, besef dan dat het ten koste gaat van een goed bereikbare helpdesk, en dat je dat waarschijnlijk niet wilt.

De beste webhosting – mijn favorieten

Ook al ben je misschien niet zo slordig als ik met het betalen van rekeningen, de kans is groot dat je ooit eens een probleem krijgt waarbij je hulp nodig hebt van je hostingpartij. Misschien raakt je website overbelast door het grote aantal bloggers, misschien wil je het domein verhuizen, of misschien maak je een foutje bij de instellingen van je website. Er kan altijd iets misgaan.

Als je een hostingpartij uitzoekt voor je blog of website, kies er dan eentje met een goede helpdesk, het liefst met Nederlandse medewerkers die je kunt mailen én bellen.

Het is moeilijk te bepalen of je bij hosting ook goede klantenservice krijgt. Veel bedrijven beloven goede service, maar blijven in de praktijk vaak in gebreke. Aangezien ik inmiddels ervaring met meerdere hostingpartijen heb, heb ik inmiddels zo mijn eigen ideeën over wat de beste webhosting is.

1 – Xel Media

Zelf ben ik na mijn slechte ervaring meteen overgestapt naar Xel Media, omdat dit bedrijf een helpdesk heeft zonder keuzemenu’s of standaardmails. Je krijgt altijd meteen een medewerker met verstand van zaken aan de lijn, of je ontvangt een persoonlijke mail.

Xel Media heeft een speciaal abonnement voor bloggers die met WordPress werken (lees hier waarom WordPress hosting een goede keuze is). De helpdeskmedewerkers hebben veel kennis over dit blogplatform.

Ik ken inmiddels zelfs veel medewerkers van naam omdat ze me bij Xel al zo vaak hebben geholpen als ik een vraagje had over WordPress of de instellingen van mijn website.

Bijkomend voordeel: Xel media heeft een verhuisservice, waarbij ze kosteloos helpen om je blog of website te verhuizen naar hun servers (die in Utrecht staan en dus razendsnel zijn voor Nederlandse bezoekers).

Zelf heb ik mijn blog door helpdeskmedewerker Naldo laten verhuizen. Hij hield me telefonisch en per mail constant op de hoogte van elke stap. Kortom: Xel Media levert volgens mij de beste webhosting in Nederland. Je kunt je hier aanmelden bij Xel.

Beste webhosting – stappenplan

Dat doe je door de volgende stappen te nemen.

  1. Kies bij Xel Media het domein dat je wilt hebben voor je blog of website.
  2. Klik op verder en kies het hostingabonnement dat van je keuze. Voor een gemiddelde website of blog is het goedkoopste abonnement zeker voldoende.
  3. Login op je account bij je zojuist gekozen hostingbedrijf en installeer je website of blog

Yourhosting

Bij Yourhosting vind je betrouwbare hosting voor een lagere prijs. Je betaalt slechts 4 euro per maand, maar het bedrijf levert dan ook geen experts die de hele dag voor je bij de telefoon zitten. Contact met de helpdesk kun je alleen leggen via mail en chat. De kennis van de helpdeskmedewerkers gaat minder ver dan bij Xel, maar is voor de meeste bloggers voldoende.

Ik was lang klant bij Yourhosting met de website waarop ik mezelf als freelance journalist presenteerde. Er is nooit iets misgegaan. Zeker wanneer je een statische website opzet waar je verder niet meer naar omkijkt (bijvoorbeeld je freelancersportfolio of je een zakelijke website) is dit een prima keuze.

Als je niet zo veel ervaring hebt met websites zou ik toch voor Xel Media gaan, omdat je daar eenvoudiger met je vragen terecht kunt. Ook als je grote plannen hebt met je blog (veel verkeer, misschien zelfs geld verdienen) is dat bedrijf een betere keuze.

Oh ja, en een laatste tip: vergeet niet (zoals ik) de rekening te betalen, want dat doen ook deze twee hostingbedrijven helaas niet voor je 😉

Wil je weten hoe je aan een mooi logo en gratis foto’s komt voor je blog? Lees hoe je binnen een dag een succesvol blog als Schrijfvis opzet en ontwerpt.

Ga je een blog beginnen? Volg mijn cursus Bloggen voor een groot publiek. Dan leer ik je ‘live’ hoe je de beste blogs schrijft. 

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply