Skip to main content

Hoe schrijf je een young adult-boek? Podcast met schrijfster Nadine Swagerman

By september 5th, 2022Boek schrijven

Tja, wat zijn young adult-boeken? Ik zou zeggen: het zijn boeken die het gat opvullen tussen jeugdromans en romans voor volwassenen. De hoofdpersonen zijn pubers, 15-plussers, tot misschien 18-jarigen, die iets groots meemaken. Hun emoties en gevoelens staan centraal, de boeken draaien echt om de belevingswereld van jongeren. Dit in tegenstelling tot de boeken die vaak op de literatuurlijst staan bij het vak Nederlands op middelbare scholen.

Nadine Swagerman vertelt in deze Schrijvis-podcast niet alleen wat young adult-boeken precies zijn, maar ook hoe je er eentje schrijft. Ze is een bekende auteur van romans voor jongeren. In 2018 won ze de Jonge Jury Debuutprijs met haar roman Eén waarheid. Dat boek ontstond uit een angstaanjagend idee, waarover je hieronder meer leest.

Luister de podcast via Apple Luister de podcast via Spotify

Podcast: hoe schrijf je een young adult-boek

Stel je voor: je komt als tiener ‘s avonds thuis en je treft eerst je beide ouders vermoord aan. Nadine Swagerman begon jaren geleden met dat uitgangspunt aan een verhaal voor een grote schrijfwedstrijd. Ze won niet. Maar na lang herschrijven en meerdere afwijzingen werd het verhaal toch uitgegeven als young adult-boek.

Na Eén waarheid schreef ze nog twee boeken voor dezelfde doelgroep. Haar nieuwste roman – Aan de andere kant van geluk – komt deze maand uit. 

In de nieuwe Schrijfvis-podcast legt Nadine uit hoe ze te werk gaat het schrijven van young adult-boeken. Hoe verplaatst ze zich bijvoorbeeld in de doelgroep? En hoe komt ze op ideeën voor verhalen? Hieronder lees je alvast een voorproefje.

Hoe kom je op ideeën voor young adult-boeken?

“Ideeën komen bij mij altijd op de meest onmogelijke momenten: als ik onder douche sta, tijdens het autorijden, ’s nachts. Altijd op momenten dat je er niet meteen iets mee kunt. Juist dan bedenkt mijn hoofd opeens iets leuks. En In mijn geval zijn het vaak geen plotlijnen. Van andere schrijvers hoor ik vaak: ik heb nu echt een geweldig plot uitgedacht. Dat heb ik dus nooit.

Hoe ga je dan te werk?

Bij mij begin het altijd met een aantal zinnen, waarvan ik opeens denk: dat klinkt wel mooi. Van daaruit ga ik dan schrijven. In één van mijn manuscripten is de openingszin bijvoorbeeld: er zijn weinig dingen zo verwarrend als de dingen die mensen zeggen of juist niet zeggen. Meestal komt daarbij dan meteen een personage in mijn hoofd. In dit geval was het een 10-jarig meisje. Ik weet dan nog niet wat er in het verhaal gaat gebeuren. Schrijven is voor mij een beetje als in het donker rijden met de auto. Met iedereen meter die je rijdt, zie je een stukje meer.

Lukt dat altijd om zo te schrijven

Nee, soms pakt het helemaal niet goed uit. Dan heb je een aantal hoofdstukken en dan denk je: wat ben ik aan het doen? Waar gaat dit over? Dan stop ik soms ook. Maar soms pakt het wel goed uit, en dan heb ik opeens een heel verhaal, zoals met Eén Waarheid.

In de podcast vertelt Nadine Swagerman verder: 

  • Wat young adult-boeken precies zijn?
  • Waarom het slim is om mee te doen aan schrijfwedstrijden?
  • Hoe je als schrijver je eigen stem vindt?
  • Hoe ze op ideeën komt en hoe ze die uitwerkt? 
  • Welke schrijvers haar inspireren

Dit zijn de bekendste boeken van Nadine Swagerman

En deze young adult-boeken van andere schrijver raadt ze aan

Dit is de persoonlijke top 5 van Nadine. Ze vertelt onder elk boek in één of twee zinnen waarom ze het verhaal zo goed vindt.

1- The hate u give – Angie Thomas
‘The hate u give is een indrukwekkend en aangrijpend boek met belangrijke thema’s, waaronder politiegeweld tegen gekleurde mensen.’

2 – Ik geef je de zon – Jandy Nelson
‘Ik geef je de zon is een prachtig geschreven en knap opgebouwd boek over seksualiteit, identiteit en liefde.’

3 – Allesbehalve oké – Laura Steven
‘Allesbehalve oké is niet alleen heel grappig geschreven, maar kaart ook belangrijke onderwerpen als slutshaming en feminisme aan.’

4 – Een bijna eindeloze afstand – Tahereh Mafi
Een bijna eindeloze afstand behandeld thema’s als racisme, discriminatieen liefde. Een goed geschreven verhaal met levensechte personages.

5 – Toffee – Sarah Crossan
Toffee is een bijzonder en hartverwarmend verhaal over mentale gezondheid, huiselijk geweld en wat het betekent om familie te zijn. Het boek is geschreven in vrije vers.

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply