Een stotterende wiskundeleraar met een voorliefde voor drugs en een verdacht grote interesse in kinderen. Dat is het beeld dat vaak wordt geschetst van Lewis Caroll, de schrijver van Alice in Wonderland. Hij zou bij het schrijven van zijn wereldberoemde boek zijn geïnspireerd door een 11-jarig meisje op wie hij heimelijk verliefd was. Verder zou hij het verhaal hebben bedacht onder invloed van paddenstoelen met een hallucinerende werking. Maar wat klopt er van die anekdotes? Wie was Lewis Caroll en waar haalde hij zijn inspiratie vandaan?
De vraag ‘Wie schreef Alice in Wonderland?’ wordt vaak verkeerd beantwoord. Lewis Caroll was namelijk een pseudoniem.
De schrijver van het beroemdste kinderboek aller tijden heette eigenlijk Charles Lutwidge Dodgson. Hij werd geboren op 27 januari 1832 in Daresbury in Groot-Brittannië en woonde een groot deel van zijn leven in Oxford, waar hij lesgaf als wiskundeleraar. Dodgson stond bekend als een wat zonderlinge man: hij stotterde, liep wat scheef en was doof aan één oor.
Zijn meesterwerk Alice in Wonderland schreef hij op 30-jarige leeftijd in een periode waarin hij een opmerkelijke vriendschap ontwikkelde met de dochter van één van zijn collega-docenten.
De echte Alice?
Ze heette Alice Lidell en was 11 jaar. Dodgson nam het meisje en haar twee zusjes bijna elke week mee op uitjes in zijn roeiboot samen met haar twee zusjes. Ook maakte hij als fanatiek amateurfotograaf regelmatig portretfoto’s van Alice.
Volgens Dodgson’s biograaf Karoline Leach vertelde de schrijver op 4 juli 1862 tijdens een boottochtje voor het eerst een ruwe versie van Alice in Wonderland aan de drie zusjes Lidell. Alice was vereerd dat ze de hoofdrol speelde in de vertelling en moedigde Dodgson aan om het verhaal te schrijven. Dat deed hij, met wat vertraging. In 1865 publiceerde hij Alice in Wonderland voor het eerst bij uitgeverij McMillan.
Zelf heeft Dodgson altijd ontkend dat Alice Lidell de inspiratie was voor zijn meesterwerk. Maar wilde hij simpelweg niet meer in verband met het meisje worden gebracht, omdat zijn relatie met haar voor veel opschudding zorgde. In 1866 verbood de moeder van Alice het contact tussen Dodson en haar dochter, zo blijkt uit correspondentie tussen haar en de schrijver. De reden van de breuk is onduidelijk. Maar tot op de dag van vandaag gaan er geruchten dat Dodgson pedofiele gevoelens had voor Alice. Bewijs daarvoor is echter nooit gevonden.
Wie schreef Alice in Wonderland? Een magische paddenstoel?
De schrijver van Alice in Wonderland wordt ook vaak in verband gebracht met drugs. Het verhaal over een meisje dat een wit konijn volgt en in een hol een verborgen wereld ontdekt zou een verwijzing zijn naar een trip met paddenstoelen of LSD die Dodgson beleefde, zo geloven veel mensen. Het verhaal zou zelfs naar het drugsgebruik verwijzen. Alice eet in het boek een ‘magische paddenstoel’.
In de dagboeken van Dodgson zijn echter nooit aanwijzingen gevonden van drugsgebruik. Hij dronk hooguit een paar glazen sherry tijdens het schrijven, zo blijkt uit zijn notities.
De meeste literatuurdeskundigen gaan ervan uit dat de schrijver van Alice in Wonderland een zeer levendige fantasie had en zijn inspiratie vooral uit zijn omgeving haalde. Veel personages uit Alice in Wonderland zijn terug te leiden tot zijn woonplaats en dorpjes in de buurt.
Quizvraagje: Hoe heet de kat van Alice Wonderland? (antwoord onderaan de tekst)
Dodo
Op de velden waar Dodgson croquet speelde, waren bijvoorbeeld witte konijnen uitgezet. Verder bezocht hij samen met Alice Lidell en haar zusjes regelmatig het universiteitsmuseum van Oxford waar een opgezette dodo wordt tentoongesteld – in Alice in Wonderland komt een pijp rokende dodo voor. Tijdens een bezoek aan zijn neven in Whitburn zou hij een timmerman hebben ontmoet en een opgezette walvis hebben gezien op een jaarmarkt. Ook die personages zijn terug te vinden in het boek. Net als de grijnzende Cheshire Cat uit het verhaal, die veel zou lijken op een beeld in St. Peter’s Church, de plaats waar Dodgson’s vader rector was.
Schrijver van Alice in Wonderland
Waar Dogson zijn inspiratie ook vandaan haalde; het verhaal dat hij in 1862 voor het eerst vertelde in een roeibootje is nog steeds één van de best verkochte boeken ter wereld.Alice in Wonderland is inmiddels meer dan honderd miljoen keer verkocht.
Dodgson schreef onder de naam Lewis Caroll meer boeken, zoals het vervolg Trough the looking glass and what Alice found there en andere verhalen voor kinderen zoals The hunting of the snark en Sylvie en Bruno.
Ook stond hij bekend als uitvinder. Zo bedacht hij een voorloper van het spel dat nu bekendstaat als Scrabble en een apparaat waarmee je liggend op je zij een boek kon lezen. Vlak voor zijn dood in 1898 (ten gevolge van een longontsteking) ontwierp hij nog een instrument waarmee hij ’s nachts aantekeningen kon maken in het donker.
Ondanks die uitvindingen zal Dodgson waarschijnlijk altijd bekend blijven staan als Lewis Caroll, de schrijver van Alice in Wonderland.
Antwoord op de quizvraag: hoe heet de kat van Alice in Wonderland?
De kat van Alice wordt de Cheshire Cat genoemd, maar de naam van het dier is Dinah. Alice ontmoet haar in het begin van het verhaal al als ze nog in de echte wereld verblijft en in een boom zit. Later komt ze de kat opnieuw tegen in Wonderland. Het dier verdwijnt soms spontaan en komt dan weer uit het niets tevoorschijn. Dinah is het enige personage in het boek dat naar Alice lijkt te luisteren.
Overigens was Dinah ook de naam van de kat van Alice Lidell, het meisje dat waarschijnlijk de inspiratie vormde voor Alice in Wonderland.
Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.
Boek schrijven?
Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.
Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?
Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!
Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussenLuister de Schrijfvis-podcast
Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.
Luister de podcast
Svp geboortejaar corrigeren 18xx
Leuk artikel
Dank!