Podcast met Nancy Olthoff: hoe een speechschrijver voor ministers een verrassende roman schreef

By augustus 24th, 2020Geen categorie
speechschrijver

‘Als speechschrijver moet je presteren, anders staat de minister met een leeg vel papier. Je kunt niet zeggen: ik heb even geen inspiratie. Je moet die speech schrijven.”

Dit vertelt Nancy Olthoff in de nieuwe Schrijfvis-podcast. Ze is al jarenlang speechschrijver voor CEO’s en ministers. Ze werkte onder meer voor Maxime Verhagen, Maria Van der Hoeven en Mark Rutte. Ze is dus gewend om onder druk te werken. Toen ze besloot dat ze een roman wilde schrijven, gebruikte ze die ervaring. Beluister de podcast in de player hieronder, of op Apple Podcasts of Spotify. Of lees het interview hieronder als voorproefje.

‘Ik merk dat aspirant-schrijvers vaak allerlei excuses gebruiken om maar niet te hoeven schrijven’, aldus Olthoff. Dat heb ik niet. Ik benaderde het schrijven van mijn roman vrij zakelijk. Ik ging niet wekenlang in het bos wandelen, uit het raam staren of wachten op inspiratie. Dat boek moest er gewoon komen, ik ging aan de slag.’  

Die pragmatische aanpak werkte. Afgelopen jaar debuteerde Nancy Olthoff met haar eerste roman, De achtbaantester, een ontroerend verhaal over een sociaal onhandige man die zich het liefste verschuilt in zijn zolderkamer met knikkerbanen, maar tegelijkertijd droomt van een leven met actie en liefde. Een kort interview met Nancy Olthoff als voorproefje van de podcast – over haar werk als speechschrijver en het schrijfproces van haar roman.

Je schrijft speeches voor je beroep. Wat is je belangrijkste tip voor mensen die zelf een speech schrijven voor een verjaardag of trouwerij?

“Wat mij opvalt als ik mensen help als speechschrijver, is dat ze opeens anders gaan schrijven en praten als ze aan een speech schrijven. Dan denk ik: waarom doe je dat nou? Net aan de telefoon, of bij de koffie, was je veel leuker, begrijpelijker en swingender. Nu hoor ik opeens woorden als ‘mits’ en ‘daarentegen.’ Dat klinkt heel raar. Schrijf een speech zoals je in de kroeg een verhaal vertelt met een smeuige anekdote en met humor. Hou vast aan je eigen gevoel, je eigen verhaal.

Hoe ontstond het idee voor je roman? 

Op een dag zag ik zomaar een scene voor me van een man die op een bankje zat en keek naar een jongetje dat angstig in een achtbaan stapte. Ik weet niet meer wat ik aan het doen was: misschien was ik aan het stofzuigen, misschien stond ik in de supermarkt. Maar dat beeld was er opeens. Op het engste punt van de looping gooide dat bange jongetje opeens zijn armen in de lucht en begon hij te stralen. Dat deed iets met de man op het bankje. Ik wist toen nog niet het een boek zou worden, maar ik wist wel dat ik wilde uitvinden wie die man was.   

Was het moeilijk om je als speechschrijver opeens op een roman te storten. 

Ja, met sommige dingen had ik het moeilijk. Als je voor een minister of CEO schrijft, kun je altijd zeggen, ik ben de speechschrijver van diegene. Dat is wat je bent. Maar toen ik aan mijn boek ging schrijven, had ik geen werk, niets. Als ik ergens op een borrel was en iemand vroeg wat doe je, dan was ik één van die miljoen mensen die ook zo nodig een boek wilde schrijven. Dat vond ik eng.’ 

Viel het schrijfproces je zwaar?  

Soms ging het bijna vanzelf, maar op andere momenten was het best heftig. De Achtbaantester is geen autobiografisch boek, verre van dat zelfs, maar ik heb veel van mezelf in het verhaal gelegd. Af en toe moest ik een stukje gaan lopen, omdat ik merkte dat er een vervelende jeugdherinnering bovenkwam.’ 

In de Schrijfvis-podcast neemt Olthoff je mee in haar werk als speechschrijver én het schrijfproces dat leidde tot haar roman De achtbaantester. In het gesprek geeft ze een inkijkje in haar valkuilen en onzekerheden bij het schrijven, ze geeft schrijftips, en vertelt waarom ze in zee ging met een literair agent.  Luister op Apple Podcasts of Spotify

Bestel De Achtbaantester bij Bol.com

Geen schrijftips missen? Schrijf je in voor de Schrijfvis-nieuwsbrief en ontvang de beste schrijftips in je mailbox.

Wil je een boek schrijven? Abonneer je dan op de Boekschrijfvis – mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken en korte verhalen. 

Online cursus: Pakkend schrijven!

Schrijf je webteksten, rapporten, mailings of notities en heb je het gevoel dat ze aantrekkelijker kunnen? In mijn cursus Pakkend schrijven leer je de basistechnieken waarmee je elke tekst aantrekkelijker maakt. Bekijk nu deze cursus, tijdelijk slechts 79 euro!

Online cursus: Topartikel

Wil je meer lezers trekken met slim geschreven artikelen? Volg dan mijn online cursus Topartikel – voor bloggers, tekstschrijvers en iedereen die goede artikelen wil schrijven waarmee je lezers en opdrachtgevers blij maakt. In de video hieronder leg ik uit wat je leert in de cursus.

Klik op de oranje button hieronder voor meer informatie. Als je je inschrijft, krijg je meteen toegang tot de cursus Topartikel. En vanwege de corona-crisis geef ik je gratis persoonlijke feedback op het eerste artikel dat je met de cursus schrijft.

Online cursus Topartikel - bekijk, betaal en begin

Online workshop: Schrijf een kort verhaal – ontgrendel je verbeelding

Houd je van creatief schrijven? Volg dan de online videoworkshop Korte verhalen schrijven – ontgrendel je verbeeldingBetaal en begin vandaag nog. Al 250 mensen gingen je voor! Na afloop heb je gegarandeerd een kort verhaal geschreven.

Dennis Rijnvis

About Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply