Skip to main content

Inspiratiebooster: 5 dingen die me inspireerden in week 1 – van Sapiens tot de lychee

By januari 13th, 2022Geen categorie
Schrijftips algemeen

Van een zeldzame vrucht uit China tot een nieuwsbrief over geld en het boek Sapiens. Dit zijn vijf dingen die me inspireerden in de eerste week van 2022. 

1 – De lychee 

Deze rode bolletjes met een harde rode schil fascineren me. Ik ontdekte ze bij toeval in het fruitschap bij de plaatselijke supermarkt en kocht ze, omdat ik ze nooit eerder had gegeten. Je eet ze door de schil te verwijderen met een mesje. Ze smaken zoetig, maar het verhaal wat erbij hoort is nog zoeter. De Chinese keizer Li Lonji liet deze vruchten in de achtste eeuw na Christus door ruiters vanuit zuidelijk China naar zijn paleis brengen (een tocht van duizenden kilometers). Zijn bijvrouw Yang Guifei was namelijk gek op het zoetige fruit.

2 – Betering 

De meeste schrijvers vinden beleggen geen sexy onderwerp. Maar journalist Vincent Kouters maakte mij met zijn nieuwsbrief Betering (vol concrete voorbeelden en onconventionele tips) toch enthousiast om maandelijks wat geld opzij te zetten. Zelf is hij open over zijn vermogen. Met een modaal salaris lukte het hem vorig jaar om zijn kapitaal te laten groeien naar 100.000 euro. 

3 – Sapiens 

Welke eigenschap hielp de mens om de meest dominante diersoort op aarde te worden? Volgens Yuval Noah Harrari was dat vooral onze verbeeldingskracht en het vermogen om elkaar verhalen te vertellen. Ik werd gegrepen door zijn optreden in het tv-programma Wintergasten en lees nu zijn boek Sapiens. De eerste paar hoofdstukken zijn wat droog, daarna kon ik niet meer stoppen met lezen door de geweldige inzichten.

4 – Hoe ziet Google je? 

In dit Volkskrant-artikel over de de maakbare mens zag ik dat je met een paar simpele handelingen kunt bekijken welke gegevens Google over je heeft verzameld. Kijk naar de advertenties die je in Google krijgt voorgeschoteld en klik op het pijltje bij de tekst ‘why this ad’. Fascinerend dat de zoekmachine weet dat ik ‘single’ ben en rond de 40 jaar oud

5 – TickTick 

Aan welke artikelen ga ik vandaag werken? Die vraag overviel me soms aan het begin van een werkdag. Het kostte me veel moeite om structuur aan te brengen. Met de productiviteitsapp TickTick probeer ik mijn werk sinds kort wat beter te plannen. Als me een idee voor een artikel te binnen schiet, zet ik het meteen in de app. Later stel ik een deadline in. Het afvinken van taken voelt magisch door het fijne geluid.  

Als ik je één van deze dingen zou mogen verplichten: lees het boek Sapiens en ontdek de evolutionaire kracht van verhalen vertellen.

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply