Skip to main content

Podcast: Quest-redacteur Mark Traa over brainstormen, artikelen schrijven en pitchen

By oktober 19th, 2020Schrijftips algemeen

‘Een verhaal lezen is eigenlijk hetzelfde als een huis bezichtigen. Een makelaar weet: als je mensen over de vloer krijgt die je huis willen bekijken, dan begin je met de mooiste kamer en je eindigt nóóit met het rommelkamertje, want dat is de laatste indruk die mensen van jouw huis hebben. Dat werkt ook zo als bij de laatste alinea van een verhaal.’

Hoe schrijf je een einde van een artikel dat blijft hangen? Dat is één van de vele onderwerpen die aan bod komt in de nieuwe Schrijfvis-podcast met Mark Traa. Hij is journalist, schrijver en redacteur van het maandblad Quest, een populair wetenschappelijk tijdschrift met meer dan 100.000 abonnees. Ook beheert hij het succesvolle Instagram-account Liefde van toen

Voor Quest schrijft Mark over de meest uiteenlopende onderwerpen, vaak hebben ze iets te maken met historie. Zo beantwoordt hij in zijn verhalen vragen als: waarom draagt bijna niemand tegenwoordig nog een hoed? En: wie heeft de punaise uitgevonden? Maar ook zijn persoonlijke leven komt soms aan bod. Mark schreef bijvoorbeeld een zeer persoonlijk artikel over hoe hij op 49-jarige leeftijd op zwemles ging om zijn watervrees te overwinnen. 

In de podcast (ook te beluisteren via Apple, Spotify en Google) legt Mark uit hoe je onderwerpen voor artikelen bedenkt, hoe je die ideeën vervolgens kunt uitwerken en hoe je ze pitcht bij een tijdschrift als Quest. Ook vertelt hij over het schrijfproces van zijn boek Prinses Paulina (over de kleinste vrouw ter wereld) en hij verklaart het succes van zijn succesvolle Instagram-account Liefde van toen (met historische contactadvertenties). Hieronder lees je alvast een klein voorproefje van het interview.

Hoe bedenk je de onderwerpen voor artikelen? Brainstorm je dan in je eentje? 

Nee, de meeste van mijn ideeën komen uit mijn eigen leven. Ik bedenk ze spontaan op momenten dat ik mezelf iets afvraag, gewoon uit nieuwsgierigheid. Zo ben ik ruim vijf jaar geleden vader geworden. Dan kom je terecht in de wereld van de vochtige doekjes, waarop heel Nederland blijkt te draaien. Er zijn vochtige doekjes om de billen van kinderen schoon te maken, om handen te wassen, om de tafel schoon te maken. Ik stond bij drogist voor een schap met talloze vochtige doekjes en dacht: hier moet een enorme industrie achter zitten. En daar weet ik niets over. Hoe worden die doekjes eigenlijk gemaakt? 

De meeste mensen zouden daar waarschijnlijk geen verhaal in zien, waarom jij wel? 

Het geheim van goede ideeën verzinnen is vooral nieuwsgierig blijven, je moet een beetje in de waarom-fase blijven zitten. Daar ben ik zelf nooit uitgekomen sinds mijn kleutertijd. Vraag je steeds af: waarom is de wereld om mij heen zoals ‘ie is. Want alles wat jij jezelf afvraagt, vragen andere mensen zich ook af.
Bij die vochtige doekjes ben ik dus op onderzoek uitgegaan. Worden die ook in Nederland gemaakt? En ja hoor, er blijkt in Nederland een fabriek te zijn waar vochtige doekjes worden gemaakt voor allerlei verschillende merken. Daar ben ik op bezoek gegaan. Ik kreeg iemand te spreken die geweldig enthousiast kon vertellen over de verschillende recepten waarmee vochtige doekjes worden gemaakt. Het bleek een typisch Quest verhaal. Je denkt: dit is niks, maar het is enorm interessant. Je kunt jezelf daar ook een beetje op trainen: onderwerpen halen uit je eigen dagelijks leven. 

In de podcast hebben Mark en ik het onder meer over:

  • Hoe je met een wandeling door je eigen huis de meest uiteenlopende ideeën voor artikelen bedenkt
  • Hoe je zo’n idee uitwerkt en wat je bij het schrijven moet doen om je lezer meteen in je verhaal te trekken. 
  • Op welke manier je een artikel pitcht bij een tijdschrift
  • Hoe je een idee herkent dat tot een boek kan leiden
  • Hoe je bijna letterlijk een kijkje in het verleden kunt nemen
  • Een trucje waarmee je ervoor zorgt dat je artikelen daadwerkelijk afmaakt 

Het boek Prinses Paulina van Mark Traa is hier te bestellen.

Geen schrijftips missen? Schrijf je in voor de Schrijfvis-nieuwsbrief en ontvang de beste schrijftips in je mailbox.

Wil je een boek schrijven? Abonneer je dan op de Boekschrijfvis – mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken en korte verhalen. 

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Vergelijk de 4 schrijfcursussen die je meteen kunt volgen op Schrijfvis

Dit is mijn basiscursus: Pakkend Schrijven!

Schrijf je webteksten, rapporten, mailings of notities en heb je het gevoel dat ze aantrekkelijker kunnen? In mijn cursus Pakkend schrijven leer je de basistechnieken waarmee je elke tekst aantrekkelijker maakt. Bekijk nu deze cursus, tijdelijk slechts 79 euro!

Bekijk de cursus Pakkend schrijven

Voor gevorderden: cursus Storytelling in je tekst

Ga een stap verder en leer hoe je van je tekst een onweerstaanbaar verhaal maakt. In deze cursus oefen je met concrete schrijftechnieken die je steeds opnieuw kunt inzetten om je artikelen meer spanning, structuur en verrassing te geven.

Bekijk de cursus Storytelling in je tekst

Creatief schrijven? Ontgrendel je verbeelding

Houd je van creatief schrijven? Volg dan de online videoworkshop Korte verhalen schrijven – ontgrendel je verbeeldingBetaal en begin vandaag nog. Al 250 mensen gingen je voor! Na afloop heb je gegarandeerd een kort verhaal geschreven. Soms is een kort verhaal de eerste stap naar een boek.

Bekijk de cursus Kort verhaal - ontgrendel je verbeelding

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

About Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply