Schrijven is als zwemmen‘, schreven twee beroemde schrijvers ooit.* ‘Je leert het door te doen, niet door er alleen over te lezen.’

Dat is precies waarom ik Schrijfvis heb opgezet. Hier vind je een zee van bruikbare artikelen en schrijftips waarmee je direct aan de slag kunt, of je nu een boek wil schrijven, een geweldige sollicitatiebrief wil componeren, een blog wil beginnen, de basisbeginselen van storytelling onder de knie wil krijgen,  of simpelweg de teksten in je e-mails wilt verbeteren door actiever te schrijven.

Vanaf deze pagina kun je in het diepe springen en simpel en snel naar de schrijftips navigeren die jij nodig hebt. Wil je gewoon de nieuwste artikelen lezen, ga dan naar het Schrijfvis-blog.

Heb je een specifiek schrijfdoel, lees dan onderstaande korte uitleg over de website en de verschillende categorieën, zodat je zelf kunt bepalen bij welke schrijftips je begint. Of begin met het belangrijkste: dit is de moeder aller schrijftips.

Schrijven kun je leren

Deze website heeft zijn rare naam te danken aan mijn achternaam. Ik ben Dennis Rijnvis. Op dit blog geef ik vanuit mijn ervaring als journalist (Volkskrant, Quest, Nu.nl) en schrijver (Savelsbos) schrijftips in zes categorieën:

  1. Algemene schrijftips voor in het dagelijks leven (Welke woorden kun je altijd weglaten, hoe schrijf je een goede motivatiebrief, en waarom moet je oppassen voor ambtelijk taalgebruik)
  2. Creatief schrijven (Hoe debuteer je met een topboek, wat zijn goede schrijfoefeningen en hoe pak je bijvoorbeeld het schrijven van korte verhalen aan?)
  3. Bloggen (Hoe zet je binnen 20 minuten een blog op? Waarom elke ondernemer een blog zou moeten beginnen en hoe schrijf je aantrekkelijke posts)
  4. Journalistiek schrijven (hoe schrijf je een goed achtergrondartikel of nieuwsbericht?)
  5. Interviews (met goede schrijvers en journalisten zoals Paula Hawkings en Rosanne Hertzberger)
  6. Slimmer werken (Ik publiceer niet alleen schrijftips op dit blog, ik hoop mezelf en mijn lezers ook te inspireren om slimmer te werken. Waarom checken we bijvoorbeeld zo vaak onze telefoon tijdens het werk, wat gebeurt er dan in ons brein? En hoe kun je in je eentje brainstormen?)

Hoe leer je beter schrijven op Schrijfvis?

Kort & krachtig schrijven

De basis van mijn schrijfadvies is simpel: schrijf kort en krachtig, zonder overbodige woorden, zinsdelen en ambtelijk taalgebruik. Ik ben ervan overtuigd dat je je lezers met heldere taal en actief taalgebruik sneller in je verhaal trekt en eerder aanzet tot actie. Oh ja, gebruik alsjeblieft geen smurfwoorden.

Verhalend schrijven (storytelling)

Verhalen vormen in mijn ogen de basis voor elk schrijfsel: of het nu een boek, artikel, brief of e-mail is. Op Schrijfvis vind je dan ook veel advies over verhalend schrijven, met een duur woord ook wel storytelling genoemd. Zo helpt het om de ‘kroegpraatregel‘ in je achterhoofd te houden als je begint aan een artikel, ook werkt het soms om in het midden te beginnen wanneer je aan een artikel of websiteteksten werkt. Verder kende Aristoteles al geweldige storytelling-technieken die nu nog steeds werken.

Productiever werken

Als schrijver van een goed ontvangen thriller, ben ik erg geïnteresseerd in de technieken die je helpen om sneller en georganiseerder te werken. Hoeveel woorden produceren bekende schrijvers bijvoorbeeld per dag? Hoeveel woorden telt een boek? Op welke manier kun je je schrijftempo verhogen? Wat zijn bijvoorbeeld de beste boeken over schrijven?

Schrijfcursussen

Zoals al eerder gezegd: schrijven leer je net als zwemmen vooral door te doen. Wil je niet alleen schrijftips lezen, maar ook persoonlijke tips, dan kun je één van mijn cursussen boeken. Inmiddels volgden meer dan 1.000 mensen mijn schrijfcursussen: Bloggen voor meer klanten en Zakelijk Schrijven met aantrekkingskracht.

Ook geef ik regelmatig lezingen en workshops bij bedrijven.

* De schrijvers die schrijven vergeleken met zwemmen waren Scott Fitzgerald en Robert Munsch.