Skip to main content
 

Ideeën-overvloed voor storytelling

Creëer een onbeperkte voorraad ideeën voor verhalende content

Ontdek hoe je ideeën pitcht bij kranten, tijdschriften met praktijkvoorbeelden

Online training - Betaal & begin meteen!

Worstel je wel eens met het begin van je tekst? Een goede eerste zin is het halve werk. In deze workshop experimenteer je met bewezen technieken uit de journalistiek en copywriting om artikelen op gang te brengen en je lezers bij de lurven te pakken.

Ik was tien jaar en deed m’n jas niet meer uit en ‘Mijn vader handelde in postzegels, tenminste dat dachten we.’ Dit zijn zomaar twee beroemde eerste zinnen van Nederlandse auteurs. Ze maken nieuwsgierig, roepen vragen op, en zorgen meteen voor spanning. Maar niet alleen literaire schrijvers trekken lezers een verhaal in met een slimme opening. Ook als je werkt aan een blog, een artikel, of zelfs een rapport kun je met de eerste zin of alinea je publiek al voor je winnen. 

In deze workshop ontdek je hoe je de ingrediënten voor verleidelijke eerste zinnen vindt in je eigen teksten. Je experimenteert met bewezen technieken uit de journalistiek en copywriting om je tekst op gang te brengen en je lezer bij de lurven te pakken. zodat hun ogen als vanzelf naar de volgende alinea’s van je tekst schieten. 

In een goed begin klinkt de rest van je tekst door. Je maakt nieuwsgierig, roept spanning op, of intrigeert je lezers zodat ze onmiddellijk verder lezen. 

Maar het begin van je tekst is niet alleen een belofte aan je lezer. Je motiveert je ook jezelf. Als je weet hoe je een creatieve openingsalinea componeert, breng je jezelf gemakkelijker op gang. Je krijgt meer zin om te schrijven. 

En als je sleutelt aan je eerste zin of alinea, dwing je jezelf om na te denken over de rest van je tekst. Hoe ga je na het begin verder? Hoe houd je de opgebouwde spanning vast, hoe doseer je informatie zodat lezers nieuwsgierig blijven tot de laatste alinea. In deze workshop ontdek je niet alleen de geheimen van een sterke opening, maar ook hoe je jezelf daarmee in de startblokken zet om goed opgebouwde tekst met een sterk einde af te leveren.

Natuurlijk is geen enkele zin helemaal perfect, maar met deze workshop kom je wel een stapje dichterbij… 

De prijs van deze live-workshop via Zoom is laag omdat het een proefeditie is. De introductieprijs is 35 euro en geldt alleen vandaag en morgen, daarna wordt de prijs 45 euro. De workshop vindt plaats op 4 juni van 14.00 tot 16.00 uur (de editie op 28 mei is al helemaal uitverkocht)

Claim je plek - Schrijf je meteen in

(Scroll verder naar beneden voor meer informatie)

Deze workshop is bedoeld voor tekstschrijvers, bloggers, journalisten en iedereen die aan teksten voor zijn website werkt. Het gaat niet over fictie, maar je kunt de technieken wel toepassen op fictieve verhalen.

Wat leer je in deze workshop?

Je oefent met concrete schrijftechnieken waarmee je onweerstaanbare eerste zinnen en openingsalinea’s formuleert. Tijdens de workshop krijg je talloze voorbeelden van gerenommeerde schrijvers en journalisten én een inkijkje in hun werkwijze. Met uitdagende oefeningen ontdek je vervolgens welke technieken het beste bij jou en je teksten passen. Je ervaart door de schrijfoefeningen hoe je de aandacht van je lezers kunt vangen én vasthouden met een goed begin.

In de workshop kom je te weten:

  • Hoe je in jouw verhaal de ingrediënten vindt voor onweerstaanbare eerste zinnen 
  • Welke vorm je het beste kunt kiezen voor de eerste zin en alinea in jouw werk
  • Met welke methodes je creativiteit kunt opwekken voor een verrassend begin
  • Op welke manieren je nieuwsgierigheid opwekt met een eerste zin zonder de lezer teleur te stellen
  • Hoe je razendsnel herkenbaarheid opwekt bij je lezer met een eerste zin of alinea
  • Hoe je de lezer een zetje geeft in een eerste zin met een woord of omschrijving
  • Welke informatie je soms beter kunt weglaten uit eerste zinnen
  • Op welke manier je vanuit een eerste of alinea een structuur voor je verhaal kunt bedenken
  • Hoe in een eerste zin of alinea soms ook een afsluiting van je tekst kunt vinden

Zo reageren mensen op mijn workshops

"Wat ik goed vond, was eigenlijk hetzelfde als wat ik goed aan je blog vind: het is down-to earth, praktisch, met hier en daar wat zelfspot een een grapje. Je hebt een duidelijke boodschap, en de flow van de cursus is afhankelijk van de deelnemers, en dat maakt het fijn dynamisch (je zit niet je ppt slides op te dreunen). De schrijfopdrachten waren leuk en verrassend effectief: direct resultaat dus."

Stefan

"Dat je mij ter plekke aan het schrijven kreeg is het grootste compliment. Nergens ga ik direct met een opdracht aan de slag.Ik vroeg me af waarom jou wel lukte wat in andere trainingen weerstand opwekt.De crux zit in je kwetsbaarheid. Je vertelt over je eigen worstelingen en plaatst jezelf naast de cursist, niet erboven. Je vertelde (en ik geloofde), dat het OK was om fouten te maken en kon mijn perfectionisme loslaten. Ik dacht niet na, ging schrijven (huh, dat lukt?) en de wereld is niet vergaan… Dit vind ik de toegevoegde waarde van de cursus. Je over een innerlijke blokkade helpen."

Renee

"De cursus was heel praktisch, waardoor je als deelnemer dus niet constant ‘achterover’ kunt leunen. Dat is heel goed. Verder leg je duidelijk en losjes uit, wat heel fijn is, en had je duidelijk bedacht wat je ons allemaal wilde vertellen."

Xander

"Ik vond het goed dat de cursus heel concreet was. Vrijwel alles was direct bruikbaar en de inhoud was to-the-point. Jouw ‘coaching on the job’ was ook waardevol. Knap hoe je voor iedereen meteen een advies had. Ik heb dan ook een aantal goede tips gekregen. En fijn dat we geen tijd verdeden met obligate voorstelrondjes, maar direct aan de slag gingen met leuke en leerzame informatie."

Janneke

"Toevallig kreeg ik de vraag onder ogen om drie dingen te bedenken waar je vandaag dankbaar voor bent. (Komt uit de positieve psychologie; als je geen context hebt klinkt het misschien zweverig of vaag. Wat het niet is.) Nou, ik ben dankbaar dat ik in staat ben geweest om deze cursusavond te volgen. Kunnen doen wat je leuk vindt is niet altijd vanzelfsprekend."

Ingrid

Waarom bij mij een training volgen?

  • Als freelance journalist schreef ik vele honderden eerste zinnen in artikelen in De Volkskrant, NRC, Psychologie Magazine en Quest. Op die redacties leerde ik de kneepjes in het vak van de beste schrijvers van ons land, waaronder hoe je een artikel begint.  
  • Ik verdiep me al jarenlang in schrijftechnieken en de werkwijze van goede schrijvers. Het resultaat daarvan is mijn blog Schrijfvis, waar maandelijks 80.000 mensen schrijftips lezen.
  • Ik schreef ook de eerste zin – en de overige 80.000 woorden – van een roman. In 2013 verscheen er een thriller van mijn hand, Savelsbos, uitgegeven door uitgeverij De Bezige Bij/Cargo en genomineerd voor de Schaduwprijs (voor beste spannende debuut).

Voor wie is deze workshop bedoeld

  • Tekstschrijvers, bloggers, journalisten en schrijven van non-fictie. 
  • Iedereen die wil experimenteren met het schrijven van eerste zinnen
  • De workshop draait niet om fictie. De technieken zijn wel bruikbaar voor als je een boek schrijft. Je bent dus vrij om deel te nemen als je denkt ervan te kunnen profiteren, maar fictie is niet de insteek van de workshop.

* ‘Ik was tien jaar en deed m’n jas niet meer uit’ is trouwens de eerste zin van de Avond is ongemak van Maria Lucas Rijneveld.  ‘Mijn vader handelde in postzegels, tenminste dat dachten we’, komt uit Blauwe Maandagen van Arnon Grunberg. 

Schrijf je in:

Workshop Onweerstaanbare eerste zinnen schrijven op vrijdag 28 mei – 14:00 uur tot 16:00 uur

Claim je plek - schrijf je in