Skip to main content
 

E-book

Beter schrijven door schrappen

Met 99 woorden om vaker te schrappen

Je droomt van het schrijven van een roman of thriller. Misschien ben je zelfs al begonnen. Maar soms twijfel je nog over dat idee in je hoofd, dat vleugje inspiratie. Kan dat echt uitgroeien tot een boek met een sterke verhaallijn? Hoe geef je jezelf houvast bij het schrijven? Dat ga je ontdekken in deze workshop.

Honderdduizenden mensen dromen ervan om een boek te publiceren. Maar de stap om daadwerkelijk te gaan schrijven is groot. Want waar begin je? Hoe werk je dat idee in je hoofd uit tot een verhaal dat je lezer van begin tot einde boeit? 

Misschien twijfel je zelfs of je wel genoeg geïnspireerd bent om honderden pagina’s te schrijven. Of je bent juist al begonnen aan je boek, en je zit met je handen in het haar: hoe moet je verder na dat wervelende begin? 

In de workshop Kickstart je plot geef je jezelf houvast en perspectief. In anderhalf uur werk je jouw idee uit tot het begin van een plot, tot een geraamte van een verhaal dat kan uitgroeien tot een ijzersterk boek. Met oefeningen en technieken van gerenommeerde schrijvers en experts breng je de personages in je hoofd tot leven. Je brainstormt over de gebeurtenissen die zouden kunnen leiden tot een ontknoping. En je sleutelt aan de setting, de spanning en belangrijke scenes waarmee je de spanning kunt opvoeren. Zo krijg je stap voor stap een beter beeld van het verhaal dat uit je idee kan voortvloeien.  

De eerstvolgende workshop vindt plaats op 12 februari via een live-video verbinding van 20.00 uur tot 21.30 uur.  kunnen ongeveer 20 mensen meedoen. 

Na afloop kun je me persoonlijk vragen stellen over geleerde technieken en het plot voor jouw gedroomde roman of thriller. Daarbij komt iedereen aan de beurt, ik blijf online totdat elke vraag is beantwoord. De volgende dag krijg je een link waarmee je de cursus kunt terugkijken, zodat je alle oefeningen nog eens voor jezelf kunt doen. 

De prijs is 29 euro. Dit is een eenmalige actie om je te inspireren om tijdens deze lockdown aan de slag te gaan met je boek. Deze live-workshop komt niet terug.  

(scroll naar beneden voor meer info, of meld je meteen aan)

Claim je plek op 12 februari

Wat ga je leren?

Je bent niet de eerste die vol twijfels aan een boek werkt. Bij talloze schrijvers begon hun roman met  een flinterdun idee waarin ze maar weinig vertrouwen hadden. Maar door hun plot flink onder handen te nemen verbaasden ze uiteindelijk zichzelf.   

In deze workshop leer je concrete technieken waarmee ervaren auteurs hun plot versterken en diepere lagen aanbrengen. Je krijgt handvatten om meer spanning te creëren, intriges aan te brengen, personages tot leven te laten komen en een onvergetelijke setting te bedenken, zodat je verhaal aan kracht en overtuiging wint.

Je kunt deze workshop beschouwen als een test voor je boekidee. Al het goed is, bezorg je jezelf de inspiratie om daadwerkelijk te gaan schrijven. Maar misschien verzin je ook wel een totaal nieuw plot voor een boek, waarvan je niet wist dat het in je zat. 

Zo komt in de workshop het verhaal voorbij van een studente die zichzelf wijsmaakte dat haar verhaal niet geschikt was voor een roman en online advies vroeg over haar idee. Door een simpele gedachte-oefening schreef ze uiteindelijk een trilogie die uitgroeide tot een populaire serie op Netflix. 

En er komt ook een gerenommeerde Nederlandse auteur aan bod, die een eenvoudige techniek gebruikt om een op het oog nietszeggend verhaal om te toveren in een indrukwekkende roman. 

Natuurlijk vertel ik ook over de lessen die je kunt trekken uit het schrijfproces van mijn eigen roman Savelsbos. Op sommige momenten zat ik compleet vast. Dan smeet ik mijn laptop in de kussens van mijn bank en riep ik uit dat het boek er nooit zou komen. Maar het plot nam een verrassende wending en kwam toch af – mede door enkele oefeningen die in deze workshop zitten. 

Claim je plek op 12 februari

Van wie ga je leren en voor wie is deze workshop?

Mijn naam is Dennis Rijnvis en mijn schrijfcarriere begon in 2008 met een kort verhaal. Ik won toen de verhalenwedstrijd van het literaire tijdschrift de Brakke Hond met mijn verhaal ‘De verdwijning van meneer Lucasie‘ en ontving een geldprijs van 1250 euro. Op Hebban kun je nog steeds een fragment uit het juryrapport lezen. Het leidde uiteindelijk tot mijn debuut met een thriller, Savelsbos. Het boek werd in 2013 uitgegeven door De Bezige Bij/Cargo en genomineerd voor het beste spannende Nederlandse debuut, de schaduwprijs.

Inmiddels heb ik ook veel ervaring als schrijfdocent. In 2017 richtte ik Schrijfvis op. Deze website met schrijftips wordt nu maandelijks bezocht door ongeveer 100.000 mensen. 

Voor wie is deze cursus geschikt? 

Deze cursus is geschikt voor iedereen die een vleugje inspiratie voelt voor een roman of thriller. Je kunt al meedoen als je maar een flinterdun idee hebt: een beeld, een gevoel, of een bijzonder personage. Het is wel belangrijk dat dat je gemotiveerd bent om je idee uit te werken. Oh ja, en het gaat alleen om fictie. Als je een levensverhaal of andere vorm van non-fictie wil schrijven, is dit niet de juiste cursus.  

Je hoeft je boekidee overigens niet te delen in de cursus. Je kunt alle oefeningen voor jezelf uitvoeren, en je kunt je vragen privé stellen. Maar ik raad je aan om je idee wél te delen. Het wordt er namelijk sterker van. Je kunt je plot dan aanscherpen door de reacties van mij en anderen.

Als je oprecht bang bent dat anderen jouw geniale idee zullen stelen, doe jezelf dan een plezier en schrijf je niet in, maar ga zelf aan de slag. Ook als je in jouw ogen een idee hebt dat al helemaal perfect is, kun je beter niet meedoen. Het is bij deze workshop belangrijk dat je open staat voor inspiratie, en jezelf durft te verrassen.

De introductieprijs van de workshop is 29 euro. Als je hebt betaald, ontvang je je ticket en factuur in je mailbox. Let op: dit is niet voor niets een introductieprijs. De aanbieding komt niet meer terug. Als je een kickstart wil, aarzel dan niet te lang.

Kickstart je plot 
geef jezelf houvast bij het schrijven van je roman of thriller
Donderdag 28 januari – 20 uur – 21.30 uur

Maandag 8 februari – 20 uur – 21.30 uur

Schrijf je in voor 12 februari

Zij gingen je voor

Ik was al een tijdje bezig met het schrijven van een kort verhaal. Het kwam maar niet van de grond. Ik hoopte vooral mijn motivatie om te schrijven terug te vinden door de workshop te gaan volgen. En dat is gelukt! Met name de oefening om een paar gebeurtenissen uit het dagelijks leven te combineren in een verhaal heeft mij erg geïnspireerd. Ik had er al wel over gelezen maar toen dacht ik 'ik doe het wel op mijn manier'. Door deze oefening is er een verhaal in mijn hoofd ontstaan waar ik anders nooit op was gekomen.
De eerste versie heb ik dit weekend geschreven. Daar sta ik zelf echt van te kijken. Ik heb er heel veel plezier aan beleefd. Ik denk ook dat dat komt doordat ik het dicht bij mezelf heb gezocht (mede dankzij de oefening).

Eke ZollIk heb een eerste versie!

'Ik heb veel nieuwe inzichten opgedaan, zoals dat een kort verhaal een goede oefening is voor het schrijven van een boek, de woord associaties, dat dagelijkse gebeurtenissen de basis kunnen vormen voor een verhaal en ik weet veel meer over dialogen.'

Wilma LuitenVeel nieuwe inzichten opgedaan

'Heel erg goed en inspirerend hoe jij werkt met quotes, citaten, inzichten en adviezen van ‘grote’ schrijvers. Mijn belangrijkste inzicht - of verandering van mijn manier van werken - kwam van Ray Bradbury: schrijf iedere week een kort verhaal, na een jaar zitten er een paar goede tussen. De vermenging van het eigen dagelijks leven met fictie om verbeelding te ontgrendelen is ijzersterk.'

André JanseInspirerend!