Skip to main content
 

Dagworkshop: de sleutel tot pakkende interviews

Ontdek de belangrijkste interviewtechnieken voor aantrekkelijke verhalen

Hoe neem je een interview af dat een écht aantrekkelijk verhaal oplevert? In deze training op 30 juni krijg je binnen een dag de basistechnieken in je vingers. Let op: nog één plek beschikbaar.

Je maakt een lijstje met vragen. Je vuurt ze af op de geïnterviewde. En daarna werk je ze uit tot een artikel, een blog of misschien zelfs een video of podcast. Maar vaak valt het eindresultaat vaak toch een beetje tegen. 

De uitspraken van de geïnterviewden zijn wat voorspelbaar, hun verhaal blijft aan de oppervlakte. Kortom: ze laten niet het achterste van hun tong zien. 

Maar aan wie ligt dat? Meestal niet aan degene die de vragen beantwoordt. 

Een interview afnemen en uitwerken lijkt zo simpel, maar dat is het niet.  Want welke vragen stel je op welk moment? Wanneer vraag je door? Wanneer laat je een stilte vallen? En op welk moment verander je van onderwerp? 

Het is geen toeval dat het sommige interviewers op televisie of in kranten lukt om persoonlijke anekdotes los te krijgen bij mensen die zich van nature liever op de vlakte houden.  

In de 15 jaar dat ik in de journalistiek werkte, interviewde ik honderden mensen voor onder meer Volkskrant, Quest en Psychologie Magazine. Van astronaut André Kuipers tot illustionist Victor Mids, van een jonge vrouw die haar hond liet klonen tot een studente die zich bekeerde tot de Islam. 

Met vallen en opstaan leerde ik de juiste technieken om door te dringen tot de kern van hun verhaal. 

Als je de juiste tips en voorbeelden krijgt aangereikt, kun je ook dat leren. Maar je krijgt het pas echt in de vingers door het te doen. 

In deze training dompel je je een dag lang onder in interviewtechnieken én oefeningen. Na afloop heb je meer handvatten, inzicht en vertrouwen om je interviews beetje bij beetje naar een hoger niveau te tillen. 

Claim je plek

Wat ga je leren?

  • De basishouding waarmee je de beste interviews maakt 
  • Een slimme manier om jezelf voor te bereiden, zonder dat je vragen hoeft op te lezen van een briefje
  • Een structuur om de juiste vragen te stellen op het juiste moment.  
  • Interviewtechnieken waarmee je steeds opnieuw tot de kern van iemands verhaal doordringt
  • Handvatten om stiltes te laten vallen als dat nodig is. 
  • Een methode waarmee je een geïnterviewde meer persoonlijke uitspraken ontlokt 
  • Tools en technieken om je interview uit te werken
  • Inzichten waarmee je snel de juiste quotes en uitspraken selecteert voor de eindversie

   

Voor wie is deze training? 

 • Voor tekstschrijvers, journalisten en video- of podcastmakers die in het diepe durven te springen. Het maakt niet uit of je beginner bent, of al iets meer ervaring hebt bij bijvoorbeeld een krant of omroep. Je bent vooral niet bang om uit je comfortzone te gaan en nieuwe interviewtechnieken te proberen. 
 • Je weet ook dat beter leren interviewen een kwestie is van doen, fouten maken en zelfinzicht

Voor wie is deze training niet

 • Voor mensen die denken dat beter interviewen een kwestie is van achterover zitten en een paar tips opschrijven. Tijdens deze workshop ga je actief aan de slag en kom je jezelf misschien een keer tegen. Als je dat niet wilt, meld je niet aan.  
 • Voor mensen die op zoek zijn naar een cursus om sollicitatiegesprekken te voeren. Deze cursus draait om interviews waarmee je verhalen maakt.    

Waarom bij mij een cursus volgen? 

Als schrijvend journalist heb ik vele honderden mensen geïnterviewd voor onder meer De Volkskrant, Algemeen Dagblad, Quest en Psychologie Magazine. Van topwetenschappers tot BN’ers en ervaringsdeskundigen. 

Tijdens de cursus zal ik putten uit dat enorme archief aan interviews en ervaringen. Maar ik verdiep me voor mijn website Schrijfvis ook al jaren in de beste schrijf- en interviewtechnieken van andere auteurs en journalisten. Ook die komen aan bod. 

Met training geven heb ik veel ervaring. In de afgelopen jaren volgden meer dan 1000 mensen mijn schrijftrainingen. Ook verzorgde ik incompany-trainingen bij onder meer RTV Utrecht, RTV Groningen, het Nederlands Dagblad, het Reformatorisch Dagblad, Vodafone en het Nederlands Tijdschift voor Geneeskunde.   

Interviewen zie ik als een continu leerproces dat je kunt versnellen met de juiste tips, technieken en oefeningen.  Ik weet inmiddels uit ervaring dat ik anderen daar goed bij kan begeleiden, inspireren, en prikkelen.

De workshop Interviewen vindt plaats op vrijdag 30 juni van 10.00 uur tot 16.30 uur in het verzamelgebouw Bink36 in Den HaagDit is een nieuwe training, daarom geldt tot zondag nog een eenmalige introductieprijs: 250 euro inclusief BTW voor een compleet verzorgde dag, met lunch.

Er is nog slechts één plek beschikbaar. 


Claim je plek