Nieuws- en persberichten zijn korte en feitelijke artikelen waarin journalisten of persvoorlichters een nieuwsgebeurtenis beschrijven – bijvoorbeeld een een evenement dat binnenkort zal plaatsvinden, een ongeluk of een 10-jarig bestaan van een bedrijf. De term ‘5 w’s en h’ slaat op de eerste letters van de zes vragen die aan bod komen in elk goed nieuws- of persbericht.

(Lees hier eerst een uitgebreide handleiding persbericht schrijven.)

  1. Wie?
  2. Wat?
  3. Waar? 
  4. Wanneer?
  5. Waarom?
  6. Hoe?

(lees hier hoe je aan de hand een goed nieuwsbericht schrijft in zeven stappen).

De volgorde van 5w’s en de h is erg belangrijk. Door de vragen  één voor één te beantwoorden kun je eenvoudig de opbouw en de structuur van een nieuwsbericht of persbericht bepalen. Je begint altijd met de belangrijkste informatie.

In de lead (de eerste alinea) van je artikel beantwoord je in ieder geval het ‘wie?‘, het ‘wat?‘, het ‘wanneer?’ en ‘waar?‘.

5 w’s en h in de praktijk

Neem als voorbeeld de lead van dit korte nieuwsbericht dat op Nu.nl verscheen.

De Nobelprijs voor de Vrede is zaterdag in het raadhuis in Oslo uitgereikt aan de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.

Deze alinea bevat maar één zin, maar geeft wel antwoord op de belangrijkste vragen uit de ‘5 w’s en h’. Je leest wie de hoofdpersoon van het nieuws is (de Colombiaanse president), wat er is gebeurd (hij heeft de Nobelprijs ontvangen). Daarnaast kom je te weten waar dat gebeurde (in Oslo) en wanneer (zaterdag). Het antwoord op deze vier vragen wil elke lezer meteen weten, ze vormen de basis van elke nieuwsgebeurtenis.

De rest van de ‘5 w’s en h’ (het hoe en waarom) komen in de volgende alinea’s van het nieuwsbericht aan bod (klik hier voor het volledige nieuwsbericht). Je leest in de alinea’s onder de lead hoe de prijs is uitgereikt (bijvoorbeeld wat het comité tegen de president heeft gezegd). Uiteraard komt ook aan bod waarom de president de Nobelprijs heeft ontvangen.

Oprolbaar schrijven

De ‘5w’s en h’-methode is onmisbaar in persberichten en nieuwsberichten, omdat de vijf vragen je dwingen om oprolbaar te schrijven. Oprolbaar schrijven houdt in dat je in een bericht zo vroeg mogelijk de belangrijkste informatie mededeelt aan je lezers. Zo zorg je ervoor dat ze snel op de hoogte zijn van het nieuws. Als ze na de eerste alinea’s afhaken – omdat ze afgeleid raken – weten ze dankzij de ‘5 w’s en h’ alsnog wat er is gebeurd, of wat er staat te gebeuren.

De ‘5w’s en h’ komen overigens niet alleen van pas bij het schrijven van pers- en nieuwsberichten. De methode kan je ook helpen om je invalshoek te bepalen bij een groot artikel, of om een probleem voor jezelf helder te krijgen.

Wil je meer professionele schrijftips? Schrijf je dan net als 10.000 schrijf- en taalliefhebbers in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief, de Schrijfvis.

Of volg mijn cursus Zakelijk Schrijven 

Schrijf je in voor een cursus

Lees ook:

Zo schrijf je een nieuwsbericht in 7 stappen – de stroomstoringmethode
Zes dingen die je moet weten voordat je een artikel gaat schrijven
Achtergrondartikel schrijven? Let op de notendop-alinea
Schrijven is schrappen: deze 11 woorden kun je altijd uit je tekst schrappen