Een goede motivatiebrief heeft een duidelijke opbouw die je houvast geeft bij het schrijven. Als je de opbouw eenmaal hebt bepaald, kun je antwoord geven op de volgende vragen:

  • Wat meld je in de eerste zinnen van een goede motivatiebrief?
  • Op welke plek in de brief stel je jezelf voor?
  • Hoe houd je de volgorde van het verhaal logisch?
  • Hoe houd je de tekst verrassend genoeg om de lezer te boeien?

In deze post lees je de antwoorden op die vragen. Nadat je deze post tot je hebt genomen, zul je een beter beeld krijgen van hoe je je brief moet opbouwen (deze 7 stappen kunnen vervolgens je helpen de precieze inhoud van je motivatiebrief te bedenken).

De opbouw die je in dit artikel leert heet de uithangbordmethode. Bij deze methode vormt de eerste alinea van je brief een uithangbord waarin je jezelf zo aantrekkelijk en persoonlijk mogelijk presenteert. Daardoor wordt de beoordelaar meteen getriggerd om verder te lezen en je brief bovenop de stapel te leggen.

Opbouw van een goede motivatiebrief

De opbouw van een goede motivatiebrief ziet er als volgt uit:

  1. Het uithangbord
  2. De voorstel-alinea
  3. Toon karakter en maak contact
  4. De beste-versie-van-jezelf-alinea
  5. De afsluiting en groet

Hieronder bespreek ik de verschillende punten uitgebreider.

1. Het uithangbord

Een goede motivatiebrief moet concreet en meeslepend beginnen, omdat de beoordelaar waarschijnlijk een hele stapel vergelijkbare brieven zal lezen. In de eerste alinea moet je dus meteen de aandacht grijpen met een ‘uithangbord’ – een alinea waarin je zo kort mogelijk zegt wat je wilt, en waarom je dat moet krijgen.

Wat moet er sowieso in:

  • Je legt uit waarom je brief schrijft. ‘Bij deze solliciteer ik op de functie van…’, of ‘Deze brief schrijf ik u, omdat ik graag bij … wil stagelopen.’
  • Een korte, persoonlijke motivatie waarmee je laat zien dat jij de juiste man of vrouw bent, bijvoorbeeld door een mini-anekdote (lees meer in deze post over de inhoud van je motivatiebrief).

2. De voorstel-alinea

Veel mensen beginnen hun brief met dit onderdeel. Maar de opbouw van je motivatiebrief wordt aantrekkelijker als je jezelf pas in de tweede alinea voorstelt. Je hebt eerst de aandacht getrokken met het uithangbord, daardoor zal de beoordelaar van je brief met meer interesse lezen wie je bent en wat je doet. Geef zo kort en bondig een overzicht van je je werkervaring, opleidingen en andere wapenfeiten.

Wat moet er sowieso in:

  • Begin met de meest relevante werkervaring en wapenfeiten (prijzen, boeken die je hebt geschreven, enz.
  • Noem ook relevante opleidingen, maar niet te veel. Als je een universitaire opleiding hebt gevolgd, hoef je niet te zeggen dat je ook het vwo hebt gevolgd, dat spreekt voor zich.
  • Deze alinea wordt door de overdaad aan informatie al snel saai, dus voor de verdere opbouw kan ik niet genoeg benadrukken: houd het kort!

3. Toon karakter en maak contact

De opbouw van je brief wordt hier persoonlijker. Je geeft inzicht in je persoonlijkheid en kwaliteiten en laat zo goed mogelijk zien dat deze aansluiten bij de functie, stage of de opleiding waarop je solliciteert.

Dit kun je het beste doen door mini-anekdotes te vertellen (lees daar meer over in het artikel: in 7 stappen naar een motivatiebrief)

Wat moet er sowieso in:

  • Beschrijf twee of drie karaktereigenschappen of interesses die aansluiten bij de eisen voor de baan of opleiding, bijvoorbeeld creativiteit, doorzettingsvermogen en interesse in online marketing.
  • Belangrijk: geef concrete voorbeelden bij deze eigenschappen, vertel bijvoorbeeld dat je een blog hebt over online marketing of dat je een roman hebt geschreven (alleen als dat echt zo is natuurlijk).

4. De beste versie van jezelf-alinea

In deze laatste alinea voor de afsluiting schets je een beeld van jezelf in de nieuwe functie of de nieuwe opleiding. Je kunt hierbij voortborduren op je sterke punten en interesses.

Wat moet er sowieso in:

  • Schets één of twee situaties in de nieuwe baan of opleiding en vertel hoe jij erop zou reageren, of wat je ervan zou willen leren. Vertel bijvoorbeeld wat je zou willen bereiken met de opleiding geneeskunde die wilt volgen, of op welke manier je zou communiceren met je toekomstige collega’s.

5. Afsluiting

Houd de laatste alinea van je motivatiebrief kort. Benadruk hooguit nog even kort hoe enthousiast je bent en sluit met een neutrale groet.

Wat moet er sowieso in:

  • Schrijf dat je je brief graag in een persoonlijk gesprek toelicht.
  • Sluit af met een groet.

Lees ook:

In 7 stappen naar de beste inhoud voor een motivatiebrief

Deze 11 woorden kun je altijd schrappen

Dit zijn de beste 22 boeken over schrijven